Τα αυξημένα τριγλυκερίδια, είναι ένας δείκτης που πρέπει να προσέχουμε πολύ στον οργανισμό μας.
Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια που παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για τον μεταβολισμό.
Αποτελούν την πιο κοινή μορφή λίπους στο σώμα και είναι το κύριο συστατικό σε φυτικά έλαια και ζωικά λίπη.
Σε υψηλά επίπεδα ωστόσο, αποτελούν παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου. Τα πολύ αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο και παγκρεατίτιδα.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια:
Υπερβολική κατανάλωση φρούτων: Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, γι’ αυτό είναι απαραίτητα για την υγεία. Αν όμως έχετε υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων στο αίμα, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις 2-3 μερίδες ημερησίως, καθώς είναι σημαντικό να περιορίσετε τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε αυτά.
Αλκοόλ: Μικρές ποσότητες αλκοόλ και συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν το παρακάνετε, θα ανεβάσετε τα τριγλυκερίδιά σας. Αυτό οφείλεται στην ζάχαρη που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά. Ομοίως πρέπει να αποφεύγετε όλα τα ροφήματα με ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τους φρουτοχυμούς κλπ.
Ψάρι σε κονσέρβα με λάδι: Το ψάρι κάνει καλό στην υγεία, προτιμήστε όμως τις κονσέρβες με νερό και όχι με λάδι.
Καρύδα: Έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρέπει να την αποφεύγετε.
Τροφές με άμυλο: Καταναλώνετε με μέτρο ζυμαρικά, πατάτες και δημητριακά, που είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο το σώμα σας μετατρέπει σε τριγλυκερίδια.
Έτοιμες ζύμες: Είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με κάθε τρόπο. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα λιπαρά στο βούτυρο που περιέχουν τα προϊόντα σφολιάτας.
Λιπαρό κρέας: Είναι η πιο προφανής τροφή που πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο.