Μία ταμπέλα υποδέχεται τους οδηγούς στην είσοδο της πόλης Γκρος Ντρίβιτς, νότια της Φρανκφούρτης. Μία ταμπέλα διαφορετική από τις άλλες που γράφει “Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων σε άγρια γουρούνια στην περιοχή”.
Στην Ανατολική Γερµανία
Μόλις πριν από μερικές ημέρες, οι αρχές ανακοίνωσαν νέα εστία της πανώλης των χοίρων, σε φάρμα στην ανατολική Γερμανία. Παρά το γεγονός πως η μονάδα στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου, ήταν μικρή και αριθμούσε μόλις 11 ζώα, το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας αποφάσισε τη θανάτωση και των 11 ζώων για προληπτικούς λόγους.
Η κατάσταση με τη νόσο στη Γερμανία δεν βρίσκεται σε τέτοια έξαρση όσο μερικούς μήνες νωρίτερα. Όμως από την άλλη, δεν λέει και να εξαλειφθεί. Τα κατά τόπους νέα κρούσματα σε μικρές ή μεγαλύτερες φάρμες, ακόμα και τα “ορφανά” που εντοπίζονται σε άγριους χοίρους, θα δυσκολέψουν τη Γερμανία να άρει τις απαγορεύσεις εξαγωγών που ισχύουν από τον Σεπτέμβριο του 2020 πληγώνοντας την γερμανική οικονομία, συμφωνούν οι αναλυτές.
Μέχρι τώρα πάντως, περίπου 3.007 κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης (ΑΠΧ) έχουν επιβεβαιωθεί σε αγριόχοιρους στο Βραδεμβούργο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου, προσθέτοντας ότι η πηγή της τελευταίας εστίας ακόμα ερευνάται.
Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει και να εξαλείψει τη νόσο στα ανατολικά της, εν μέρει με τη μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου. Όμως ο μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων της χώρας, που κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, έχει καταστήσει δύσκολο το εγχείρημα των αρχών. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα από αυτό το τελευταίο κρούσμα, ακόμα ένα εντοπίστηκε, επίσης σε φάρμα, στη δυτική περιοχή της Κάτω Σαξονίας, η οποία παράγει μεγάλο μέρος του χοιρινού κρέατος της χώρας.
Στην Πολωνία
Στην ευρύτερη γειτονιά της Γερμανίας, είναι και η Πολωνία που δεν έχει καταφέρει να θέσει τη νόσο υπό έλεγχο. Την περασμένη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), ανέφερε κρούσματα ΑΠΧ σε πέντε αγριόχοιρους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η θανατηφόρα ασθένεια των γουρουνιών εξαπλώνεται με ταχύτητα στην ανατολική Ευρώπη με κρούσματα στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2021, η ΑΠΧ έχει αναφερθεί ως παρούσα σε 41 χώρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 828.000 χοίρους και περισσότερους από 23.000 αγριόχοιρους με περισσότερες από 1 εκατομμύριο απώλειες ζώων, κατέληξε ο WOAH σε έκθεσή του.
Δοκιμάζεται και η Ασία
Το τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του κρατιδίου Πενάνγκ της Μαλαισίας, επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι 30 εμπορικές χοιροτροφικές μονάδες στην πολιτεία έχουν πληγεί από την ΑΠΧ. Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα είπε ότι συνολικά 68.659 χοίροι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια, πλήττοντας σημαντικά την χοιροτροφία της χώρας.
– “Για να ελέγξει και να αποτρέψει την εξάπλωση της ΑΠΧ, το τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών εφαρμόζει μία πολιτική εξουδετέρωσης μέσω της θανάτωσης χοίρων σε φάρμες που επιβεβαιώθηκε κρούσμα ή και σε αυτές που υπάρχει υπόνοια πως τα ζώα ήρθαν σε επαφή με τη νόσο”.
– “Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται με στόχο την εξάλειψη του ιού, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά την εκτροφή των ζώων τους, με ασφάλεια και απαλλαγμένοι από τη νόσο της ΑΠΧ, διασφαλίζοντας έτσι επαρκή προσφορά χοιρινού κρέατος στη χώρα”, τονίζει η υπηρεσία προσθέτοντας πως παρά τα αρκετά κρούσματα, η εξάπλωση της νόσου φαίνεται να επιβραδύνεται από τις 5 Ιανουαρίου, της φετινής χρονιάς, και μετά.
Η φετινή χρονιά όμως, αποδεικνύεται απειλητική -σε υγειονομικό επίπεδο- και για μία ακόμα ασιατική χώρα. Πέρυσι στις αρχές του χρόνου,11 Ιανουαρίου 2022 οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν δημόσια ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων ήταν παρών στη χώρα, κάνοντάς την έτσι το τελευταίο κράτος στην ηπειρωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που επιβεβαίωσε επίσημα την παρουσία του ιού – μετά το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ, το Λάος και την Καμπότζη (το 2019) και τη Μαλαισία (το 2021).
Έναν χρόνο και κάτι μετά την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα στην Ταϊλάνδη, οι αρχές ανέφεραν διαρκώς νέες μολύνσεις, και σήμερα, που ο αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 114, η χώρα απέχει πολύ από το να εξαλείψει τη νόσο και έρχεται αντιμέτωπη με τον βαθύ αντίκτυπο της στη χοιροτροφία.
Μέσα σε ένα έτος, ο αριθμός των εκτροφέων χοίρων στην Ταϊλάνδη μειώθηκε κατά 43% ως συνέπεια της αφρικανικής πανώλης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που επλήγησαν ήταν πολύ μικρές, αριθμούσαν δηλαδή από ένα έως 50 γουρούνια, προκαλώντας σημαντική οικονομική αιμορραγία στην φτωχή χώρα.
Επιπλέον, οι αρμόδιοι φορείς έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν πως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δεν είναι απόλυτα ακριβή, καθώς σε αυτές τις μικρές φάρμες, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν επισιτιστικά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, οι κτηνοτρόφοι δεν αναφέρουν απαραίτητα τα μολυσμένα ζώα, απλά τα θανατώνουν (ή τα αφήνουν να καταλήξουν από τη νόσο) και τα θάβουν.
Νεκρή από τη γρίπη των πτηνών
Την ώρα που η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εξακολουθεί να συνιστά σημαντική απειλή και η γρίπη των πτηνών, συνεχίζει να επελαύνει προκαλώντας ανησυχία σε εκτροφείς και επιστήμονες, εξαιτίας του κινδύνου να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Ανησυχία που εντάθηκε πριν από μερικές ημέρες όταν ένα 11χρονο κορίτσι στην Καμπότζη πέθανε αφού μολύνθηκε από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών.
Το κορίτσι από την επαρχία Βενγκ Βενγκ, ανατολικά της πρωτεύουσας, Πνομ Πενχ, διαγνώστηκε με γρίπη πτηνών αφού αρρώστησε με υψηλό πυρετό και βήχα στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Υγείας.
Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Παιδικό Νοσοκομείο στην Πνομ Πενχ για θεραπεία, αλλά πέθανε την Τετάρτη (22/2), ανέφερε το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως ήταν το πρώτο γνωστό κρούσμα σε άνθρωπο στη χώρα από το 2014.
Από τις αρχές του περασμένου έτους, η γρίπη των πτηνών έχει καταστρέψει φάρμες σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε θάνατο πάνω από 200 εκατομμύρια πουλιά λόγω της νόσου ή των μαζικών σφαγών, δήλωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων.