Ανησυχία για νέα μεταναστευτική κρίση στον Έβρο μετά το μπλόκο της Γερμανίας – «Φοβόμαστε μη ζήσουμε καταστάσεις 2015»

Κοινοποίηση:
evros_eurokinissi

Το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, παρόμοια με αυτή του 2015 φοβούνται οι συνοριοφύλακες του Έβρου, μετά το «μπλόκο» της Γερμανίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μετατοπίζοντας το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία. «Φοβόμαστε μη ζήσουμε ξανά εικόνες 2015», δηλώνει στο Τhesstoday.gr ο νέος πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Αντώνης Παρασκευούδης.

Στους κύκλους των συνοριοφυλάκων επικρατεί ανησυχία και ήδη έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης, ενώ από νωρίς το πρωί σήμερα επισκέπτεται τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στην ατζέντα της συνάντησης με τους συνοριοφύλακες αναμένεται ότι θα τεθεί και το ζήτημα θωράκισης των σημείων όπου ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης και η ενίσχυση των συνοριοφυλάκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα με το ενδεχόμενο αύξησης των ροών, οι συνοριοφύλακες ανησυχούν και για το ενδεχόμενο επιστροφών, στις χώρες υποδοχής, προκαλώντας «ασφυξία» σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευούδη. «Είμαστε όλοι προβληματισμένοι μετά την απόφαση της Γερμανίας, όχι μόνο για την αύξηση των μεταναστών, αλλά και για το ενδεχόμενο των επιστροφών μεταναστών. Αυτό μας προβληματίζει αφάνταστα και ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε πρόβλημα στον Έβρο, όπου βρίσκονται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) και φοβόμαστε μη φτάσουμε σε κάποιο σημείο όπως ήμασταν το 2015 και το 2016, γιατί τις έχουμε ζήσει αυτές τις καταστάσεις».

Λόγω του συναγερμού, οι συνοριοφύλακες αυξάνουν τις περιπολίες τους και μετρούν τις δυνάμεις τους. «Κάνουμε αυξημένους ελέγχους, είμαστε σε επαγρύπνηση και θα θέσουμε στην πολιτική ηγεσία το ζήτημα αύξησης του προσωπικού. Αν και ήδη έχουν γίνει προσλήψεις είμαστε στην πρώτη γραμμή και οι διακινητές πάντα βρίσκουν τρόπο να προσαρμόζονται στα νέα μέτρα», τονίζει ο κ. Παρασκευούδης.

Μετατοπίστηκαν στον βόρειο Έβρο τα «περάσματα» λόγω φράχτη
Ως μια εναλλακτική διαδρομή οι μεταναστευτικές ροές επιλέγουν τα βόρεια περάσματα του Έβρου όπου δεν υπάρχει φράχτης, περιγράφει ο συνοριοφύλακας. «Οι μεταναστευτικές ροές επιλέγουν τα βόρεια περάσματα του Έβρου, στην Ορεστιάδα, στο Τρίγωνο και από το Διδυμότειχο και πάνω. Ο φράχτης έχει βοηθήσει αρκετά, όμως οι διακινητές πάντα βρίσκουν διάφορους τρόπους να συνεχίζουν τη δράση τους και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ενώ οι ροές είναι σταθερές αυτή την περίοδο, οι διακινητές ολοένα και αυξάνονται. Μπορεί να συλλαμβάνουμε 10, αλλά εμφανίζονται άλλοι 20 και αυτό είναι κάτι ακόμη που μας προβληματίζει», εξηγεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Καλα να παθουν τα γκατζολια μετα το 45% που δωσανε στο Κουλη. Να τους καταπιουν οι Αφγανοι και οι Πακιστανοι.

Leave a Response