Ανησυχίες για τον ιό Μάρμπουργκ: Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Κοινοποίηση:
301e8152-germania

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της ανίχνευσης δύο ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό Μάρμπουργκ, έναν ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Τα άτομα αυτά εισήλθαν στη χώρα προερχόμενα από τη Ρουάντα.

 

Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου – Έπεντορφ. Η ανησυχία των αρχών εντείνεται καθώς οι ασθενείς ταξίδεψαν με τρένο από τη Φρανκφούρτη προς το Αμβούργο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας από αυτούς παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η μόλυνση, υπάρχει πιθανότητα έκθεσης για περίπου 200 συνεπιβάτες τους. Οι αρχές έχουν ήδη συγκεντρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών και παρακολουθούν την κατάσταση στενά, χωρίς να έχει κριθεί απαραίτητο να τεθούν σε καραντίνα μέχρι στιγμής.

Ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, επηρεάζοντας πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αιμορραγία. Η μετάδοση γίνεται συνήθως μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα, όπως νυχτερίδες φρούτων που θεωρούνται φυσικοί ξενιστές του ιού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία, ενώ η περίοδος επώασης κυμαίνεται από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες.

Η Ρουάντα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια έξαρση του ιού Μάρμπουργκ με αναφορές για αρκετούς θανάτους και δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ανησυχία για πιθανή εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιωτών.

 

Οι Αρχές αναφέρουν ότι έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία όλων των επιβατών, καθώς και ότι, προς ώρας, δε χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response