Ανησυχίες στην ΕΟΔΥ για διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Πόσα κρούσματα και θάνατοι έχουν καταγραφεί

Κοινοποίηση:
eody

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την πανδημία COVID-19, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου που προκαλείται από αυτόν τον μικροοργανισμό, συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS στην Ελλάδα από τις αρχές του 2023.

 

Μέχρι τώρα, το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 90 περιστατικά iGAS, εκ των οποίων 48 αφορούσαν παιδιά και 42 ενήλικες. Από αυτά, οι θάνατοι ανήλθαν στους 23 (26%), περιλαμβάνοντας 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν αναφερθεί 48 νέα περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), με τους θανάτους να φτάνουν τους 12 (25%), εκ των οποίων 3 είναι παιδιά και 9 ενήλικες.

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απέστειλε ειδικό κλιμάκιο στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, προκειμένου να διερευνήσει ένα ανησυχητικό περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δείγματα από έναν θανόντα ασθενή στην περιοχή, για τον οποίο αρχικά είχε αναφερθεί ότι η αιτία θανάτου ήταν το τσίμπημα μιας καφέ αράχνης, απομονώθηκε ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (S. pyogenes).

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές και για ένα δεύτερο περιστατικό που παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα, όπως νεκρωτική κυτταρίτιδα και μυοσίτιδα στα κάτω άκρα. Σε δείγματα του συγκεκριμένου ασθενούς απομονώθηκε επίσης ο ίδιος μικροοργανισμός (S. pyogenes). Η απομόνωση των βακτηρίων πραγματοποιήθηκε σε υλικό που ελήφθη κατά τη διάρκεια της νεκροψίας.

Από την αναλυτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των συγγενών των δύο περιστατικών, καθώς και από την εξέταση τριών ακόμη ασθενών που παρουσίασαν κυτταρίτιδα ή μυοσίτιδα κατά την ίδια χρονική περίοδο στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, δεν εντοπίστηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου. Παρά τη συγκυρία των δύο θανάτων, η διερεύνηση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς ήταν επισκέπτες της περιοχής, προερχόμενοι από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Τα συμπτώματα τους φαίνεται να είχαν εκδηλωθεί είτε πριν την άφιξή τους στην Ηλεία είτε αμέσως μετά την άφιξή τους.

 

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τα οποία σε ένα βρέθηκε θετικό strep test το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταριτιδα κλπ (σχετικός σύνδεσμος https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/ ) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.

Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίζει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS)σε όλη τη χώρα όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: