Επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar στη συνάντησή του με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας Khawaja Muhammed Asif, τόνισε τους βαθείς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν και τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Συνεχίζοντας τις επαφές του στο Πακιστάν, όπου μετέβη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας Khawaja Muhammed Asif στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar μετέβη στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ μετά την τελετή καθέλκυσης του τρίτου πλοίου του Πακιστάν, MİLGEM Project, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Καράτσι.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shahbaz Sharif, την ίδια πραγματοποίησαν συνάντηση στο λιμάνι του Καράτσι μετά την τελετή καθέλκυσης.
Πρωθυπουργός Πακιστάν:
Μια υπέροχη μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν καθώς έχει συμπεριλάβει στον στόλο του το Πολεμικό πλοίο MILGEM Class. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη συνεργασία της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα. Σηματοδοτεί την εμβάθυνση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο αδελφών χωρών μας.
Αναφερόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Ερντογάν ανέφερε: «Θεωρώ το Σχέδιο MİLGEM, το οποίο αποτελεί ένδειξη της θέλησής μας να μοιραστούμε η γνώση στην αμυντική βιομηχανία με τους φίλους μας, ως προάγγελο μεγαλύτερης συνεργασίας».
Περιγράφοντας το Πακιστάν ως τη χώρα με την πιο στρατηγική θέση στη Νότια Ασία, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: “Σε όλη την ιστορία, αυτή η γεωγραφία, με τον αρχαίο πολιτισμό και τον πλούτο της, ήταν η κόρη των ματιών του κόσμου. Το Πακιστάν και ο λαός του Πακιστάν έχουν ιδιαίτερη θέση στο έθνος μας και σε εμάς.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών του Πακιστάν, του οποίου την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία ταυτίζουμε με τους εαυτούς μας. Το βλέπουμε ως απαίτηση του νόμου μας. Με αυτήν την κατανόηση, εξασφαλίσαμε ότι το έργο που ξεκινήσαμε για την κατασκευή 4 κορβετών κλάσης MİLGEM για τις Πακιστανικές Ναυτικές Δυνάμεις προχώρησε χωρίς καθυστέρηση, παρά την περίοδο της επιδημίας, στο πλαίσιο του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Ολοκληρώνονται ένα προς ένα τα στάδια κατασκευής των πλοίων, δύο εκ των οποίων ναυπηγήθηκαν στο Πακιστάν και δύο στη χώρα μας».
Η πρόταση του Σαρίφ
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, πρότεινε την Παρασκευή να συμπεριληφθεί η Τουρκία στον Οικονομικό Διάδρομο του Πακιστάν της Κίνας (CPEC).
Απευθυνόμενος σε τελετή καθέλκυσης του PNS Badr, του τρίτου πλοίου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Πλοίων της Τουρκίας (MİLGEM) στο Καράτσι, ο Σαρίφ είπε ότι η μετατροπή του CPEC σε τριμερές έργο με το Πακιστάν, την Τουρκία και την Κίνα θα ήταν επωφελής για την περιοχή.
«Ο συνεχιζόμενος Οικονομικός Διάδρομος Κίνας Πακιστάν (CPEC) επρόκειτο να μεταφράσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα και μια τριμερής συμφωνία με τη συμπερίληψη της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για τους ανθρώπους στην περιοχή», είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APP.
Η δήλωσή του έρχεται μία ημέρα αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πρότεινε την επέκταση των BRICS, του μπλοκ που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Ο Σαρίφ είπε ότι η πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ του Πακιστάν και της Τουρκίας στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια ευημερία φτάνει σε νέα ύψη φιλίας προς όφελος των δύο λαών.
Τον Ιούλιο του 2018, το Ναυτικό του Πακιστάν υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων πλοίων κλάσης MILGEM με την κρατική αμυντική εταιρεία της Τουρκίας ASFAT.
Σύμφωνα με το σχέδιο, δύο κορβέτες πρόκειται να κατασκευαστούν στην Τουρκία και οι επόμενες δύο στο Πακιστάν, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης μεταφορά τεχνολογίας.
Ο Σαρίφ είπε ότι η καθέλκυση του PNS Badr θα ενισχύσει τις θαλάσσιες δραστηριότητες στο λιμάνι του Καράτσι και στο λιμάνι Κασίμ, οδηγώντας στην ανάπτυξη οικονομικής και βιομηχανικής προόδου.
Είπε ότι η καθέλκυση του πλοίου ήταν «μια στιγμή υπερηφάνειας για ολόκληρο το πακιστανικό έθνος και τις ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών» και εκτίμησε τις προσπάθειες του αρχηγού του ναυτικού, της ομάδας του και του υπουργού Άμυνας.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε και επαίνεσε την Τουρκιά που ήταν πάντα μεγάλος υποστηρικτής της κυριαρχίας του Πακιστάν.
«Η Τουρκία και το Πακιστάν ως «ένα έθνος που ζουν σε δύο χώρες» και ακόμη και πριν από τη δημιουργία του Πακιστάν, οι μουσουλμάνοι της υποηπείρου υποστήριζαν την υπόθεση των Τούρκων αδελφών τους», είπε ο Σαρίφ.
Τα σκάφη MILGEM έχουν μήκος 99 μέτρα (325 πόδια) με χωρητικότητα εκτόπισης 24,00 τόνων. Μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 29 ναυτικών μιλίων. Οι ανθυποβρυχιακές φρεγάτες μάχης μπορούν να κρυφτούν από το ραντάρ.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Αμτζάντ Χαν Νιάζι και μεγάλος αριθμός Πακιστανών και Τούρκων αξιωματικών του ναυτικού.
Ο Σαρίφ συναντά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
Εν τω μεταξύ, ο Σαρίφ συναντήθηκε με τον Ακάρ και εκτίμησε τη βαθιά ριζωμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, όπως η ναυπηγική, η μηχανική, η διαχείριση στερεών αποβλήτων και οι μεταφορές.
Ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας για την αμέριστη υποστήριξή τους στη στάση του Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ σε όλα τα διεθνή φόρουμ, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.
Ο Σαρίφ ζήτησε από τις αρχές να επωφεληθούν από την τουρκική τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλες τις πιθανές οδούς.
«Εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας για τη σθεναρή δέσμευσή τους να βοηθήσουν το Πακιστάν να αναπτύξει ισχυρούς θεσμούς όπως το Karachi Shipyard, το οποίο έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπικό οργανισμό με τα χρόνια λόγω της τουρκικής υποστήριξης», ανέφερε.
Πηγή: directus.gr