Η έκθεση που αποτελεί ένα από τα τελευταία επεισόδια στην μνημονιακή ιστορία της χώρας, καθώς σηματοδοτεί την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, κίνηση η οποία αναμένεται τον Αύγουστο. Στο ενδιάμεσο η Ελληνική Οικονομία θα περιμένει την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν καταγράφουν στην έκθεση την πρόοδο της Ελλάδας και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις παρά τη δυσμενή συγκυρία που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει φέρει.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σημειώνεται ότι παραμένουν οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τη μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.
Η πρόοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το 2019.
Η Κομισιόν παραμένει σταθερή στην εκτίμηση της ότι το 2022 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει στο 3,5% φέτος και 3,1% το 2023.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος, επισημαίνεται.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Πρόκειται για Έκθεση-ορόσημο για τη χώρα, αφού ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει – μόνη στην Ευρώπη – το 2018», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρει, «δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η Κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.
Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Έκθεση – η 10η διαδοχική θετική Έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία – τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της.
Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της – παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις – κυρίως – της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.
Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα – ολόπλευρα – πιο ισχυρή».
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική, την εισφορά αλληλεγγύης! Στην συνεχεια, οι κυβερνωντες επιχειρησαν ανατροπη της αποφασης, οπως αλλωστε συνηθιζουν! Το θεμα ομως ειναι οτι, οι αποφασεις του ΣτΕ ειναι οριστικες, αμετακλητες και αμεσα εκτελεστες! Αλλα, ποιος θα τους δικασει;