Από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και μέχρι τα μέσα του μήνα θα ξεκινήσουν σταδιακά τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ της χώρας, ανάλογα με τον προγραμματισμό τους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά περιγράφονται στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται προβληματισμοί από τις πρυτανικές Αρχές για το εάν η εφαρμογή των μέτρων και η λειτουργία των πανεπιστημίων θα συνυπάρξουν ανεμπόδιστα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους και η διδασκαλία των μαθημάτων, των σεμιναρίων, των εργαστηρίων και των κλινικών ασκήσεων με έως και 50 φοιτητές θα πραγματοποιείται διά ζώσης. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.
«Μια επιμήκυνση της απουσίας των φοιτητών από τον χώρο του πανεπιστημίου θα απέβαινε εις βάρος τους», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης. Επίσης, τόνισε ότι η εκπαίδευση από απόσταση δεν γίνεται να αντικαταστήσει τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση που υπάρχει μέσα στα αμφιθέατρα και ότι στόχος δεν είναι να αποκοπούν οι φοιτητές από τη συνολική εμπειρία μέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Έτσι, ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να δοθούν μέσω ΕΣΠΑ περίπου 2.000 υποτροφίες ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, προκειμένου να στελεχώσουν σε επιλεγμένα μαθήματα φροντιστηριακές τάξεις για προπτυχιακούς φοιτητές.
Δυσκολίες ως προς την επάρκεια αιθουσών και διδασκόντων
Η οργάνωση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων διδασκαλίας με βάση τη νέα πραγματικότητα αποτέλεσε για όλα τα ΑΕΙ έναν δυνατό γρίφο. Από τη μία είναι η ανάγκη να παραμείνουν «ζωντανές» οι ακαδημαϊκές δομές με την παρουσία φοιτητών και από την άλλη αναζητούνται περισσότερες αίθουσες, αλλά και διδάσκοντες.
«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα διά ζώσης μαθήματα», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα τις πύλες του για τα πρώτα μαθήματα της χρονιάς. «Η ανάγκη τήρησης υγειονομικών μέτρων επιβάλλει την αραιή διάταξη στις αίθουσες και τα εργαστήρια και κατά συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των τμημάτων διδασκαλίας και άσκησης. Έτσι αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, αποτέλεσμα της σταθερά υποχρηματοδοτούμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής.