Ένας χρόνος έχει περάσει από την καταστροφική καταιγίδα Ντάνιελ, και τα αποτυπώματα που άφησε πίσω της στα χωριά της Καρδίτσας παραμένουν ακόμα. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι αποκαρδιωτική: ερειπωμένα σπίτια, χωράφια που δεν έχουν καλλιεργηθεί και κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο στην πόλη της Καρδίτσας, καθώς οι περιουσίες τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το νερό και τη λάσπη.
Σήμερα, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), του Εργατικού Κέντρου και άλλων μαζικών φορέων. Η διαμαρτυρία αυτή είχε ως στόχο να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση του τόπου τους και διεκδίκησαν αυτά που τους έχουν υποσχεθεί οι αρχές.
Αιτήματα των διαδηλωτών
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τόνισε ότι τα βασικά αιτήματα των κατοίκων περιλαμβάνουν:
-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
– Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
– Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό,πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.
– Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
-Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
– Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.
-Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτήριων στους αυτοαπασχολούμενους.
-Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου επικινδυνότητας σε έκτακτη ανάγκη, με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής (με ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πολιτική προστασία με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
– Όχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.
– Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.
Eναν χρόνο μετά οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και μαζι η αγωνία και ο φόβος οπως λένε οι κάτοικοι, αφού “η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη απέναντι σε νέα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα λόγια και στα χαρτιά.”