«Αντίο Γαλάζια Πατρίδα»: Αίγυπτος, Ισραήλ και Ελλάδα κυριαρχούν αεροπορικά στη ΝΑ Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας

Κοινοποίηση:
BREAKING_-Egypt-receives-J-10C-with-PL-15-air-to-air-missile

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα χάρη στα RAFALE και τα F-16 VIPER, έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας.

Εκτός από την χώρα μας, επίσης και οι σύμμαχές μας χώρες του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου, έχουν το αεροπορικό πλεονέκτημα-υπεροχή έναντι της Τουρκίας, όπερ σημαίνει ότι παρά τους λεονταρισμούς και τις προσπάθειες του Ερντογάν, η  τουρκική κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο φαίνεται να μοιάζει με μακρινό άπιαστο όνειρο.
Η Αίγυπτος θα παραλάβει Κινεζικά μαχητικά J-10CE

Χαρακτηριστικό των προσπαθειών του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι  για ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας του ,είναι η παραλλαβή  της πρώτης της παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών J-10CE κινεζικής κατασκευής, τα οποία είναι πλέον εξοπλισμένα με προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος ικανούς να εμπλέκουν στόχους πέρα από την οπτική εμβέλεια.

Η απόφαση της Αιγύπτου να αποκτήσει κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-10CE σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική στρατιωτικών προμηθειών της, αντικατοπτρίζοντας μια ευρύτερη τάση διαφοροποίησης των αμυντικών συνεργασιών της μακριά από τους παραδοσιακούς δυτικούς προμηθευτές, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα στις 19 Αυγούστου 2024, για να αγοράσει αυτά τα προηγμένα μαχητικά πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς, γνωστά ως «Vigorous Dragon», για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο της αμερικανικής κατασκευής F-16 Fighting Falcon.

Αυτή η κίνηση τοποθετεί την Αίγυπτο ως τον δεύτερο διεθνή πελάτη για το J-10C, μετά το Πακιστάν, και υπογραμμίζει τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς του Καΐρου με το Πεκίνο, ειδικά μετά την ένταξη της Αιγύπτου στο μπλοκ BRICS υπό την ηγεσία της Κίνας νωρίτερα το περασμένο έτος.

Η συμφωνία, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ούτε από την Αίγυπτο ούτε από την Κίνα, προέκυψε μετά την εμφάνιση του J-10C στην πρώτη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση της Αιγύπτου τον Σεπτέμβριο του 2024, όπου πραγματοποίησε την εναρκτήρια επίδειξη του στην Αφρική.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του J-10C

Το J-10C, που αναπτύχθηκε από την Chengdu Aircraft Industry Corporation, είναι εξοπλισμένο με προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως  ραντάρ  σάρωσης, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων PL-10 και PL-15.

Η σχεδίασή του, με φτερό δέλτα και διαμόρφωση καναντέρ, ενισχύει τους ελιγμούς και την ανύψωση, καθιστώντας το μια ανταγωνιστική εναλλακτική λύση σε δυτικά μαχητικά όπως το F-16.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το J-10C προσφέρει ανώτερες δυνατότητες μάχης με χαμηλότερο κόστος, με τις τιμές μονάδας να υπολογίζονται στα 40 έως 50 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 65 έως 70 εκατομμύρια δολάρια για τις τελευταίες εκδόσεις F-16.

Η απόφαση της Αιγύπτου να επιλέξει τα κινεζικά αεροσκάφη ήρθε μετά την απόρριψη προσφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αναβάθμιση των F-16 στο πρότυπο F-16V και από τη Ρωσία για μαχητικά MiG-29, αντανακλώντας την απογοήτευση για τους περιορισμούς και το υψηλό κόστος που σχετίζεται με δυτικούς προμηθευτές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Για να μπορεί να διατηρεί “διακαιολογημένες” πτήσεις και ασκήσεις, προσφέρει στο Κατάρ , Βαλκανικές οντότητες κλπ. Πολεμική Αεροπορική κάλυψη, και “φιλίες και στήριξη” σε Υεμένη κλπ., δηλαδή όπου έχει ήδη “Οθωμανικές βλέψεις”.

Leave a Response