Αντίποινα του Ισραήλ: Επιλογές στόχων και οι επιπτώσεις στη Χεζμπολάχ

Κοινοποίηση:
israel_jerusalem

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το Ισραήλ φαίνεται να έχει καθορίσει τους στρατηγικούς στόχους που θα πλήξει στο Ιράν. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον επισήμως, φαίνεται να έχουν μόνο μια γενική εικόνα των προθέσεων του Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας στρατηγικής.

 

Δημοσιεύματα από την Washington Post και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και από την κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ, επιβεβαιώνουν ότι η μυστικότητα γύρω από τους στόχους του Ισραήλ είναι απολύτως κρίσιμη. Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι οι στόχοι αυτοί μπορεί να τροποποιηθούν ακόμη και την τελευταία στιγμή, γεγονός που προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

Από την πλευρά του, το Ιράν μέσω εκπροσώπων της πυρηνικής του πολιτικής, όπως ο Μπεχρούζ Καβαλμαντί, δηλώνει ότι οι πιθανότητες να πλήξει το Ισραήλ το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ, η αντίδραση θα είναι αποφασιστική και ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει για οποιαδήποτε ενέργεια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα απαντήσει στο όποιο Ισραηλινό χτύπημα.

Το Ισραήλ πάντως, επιμένει ότι πρώτο του μέλημα θα είναι η δική του ασφάλεια απέναντι στην απειλή του Ιράν. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επίσημα για το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου χθες αλλά οι τριάντα μέρες που δόθηκαν λήγουν ένα δεκαήμερο μετά τις Αμερικανικές εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις στη Δυτική όχθη

Αξιοσημείωτα πλήγματα και στο Λίβανο με το κλίμα φοβου να είναι έντονο μετά την επίθεση στα Νότια προάστεια.

Σχεδόν 100 ρουκέτες της Χεζμπολάχ είναι ο «απολογισμός» απάντηση στα σοβαρότατα αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά πλήγματα του Ισραήλ.

Ο στρατός δεν έχει χάσει την ευκαιρία να προωθήσει στην δημοσιότητα ότι πολλά από τα στοχευμένα – όπως τα χαρακτηρίζει – πλήγματα, ιδίως στο νότο του Λιβάνου, αφορούν τις σκληροπυρηνικές ομάδες της Σιιτικής οργάνωσης «Ραντουάν». Και μάλιστα, αναφέρουν ότι τα χτυπήματα των υποδομών της Ραντουάν, είναι μέρος της καταστροφής των σχεδίων «Κατακτήστε την Γαλιλαία».

Την ίδια στιγμή στις επιχειρήσεις, μπαίνει πιο δυναμικά το πολεμικό ναυτικό και οι κορβετές – αστακοί Sa’ar που διαθέτει ο στόλος του Ισραήλ.

Κύριος στόχος οι νοτιοδυτικές περιοχές του Λιβάνου, εκεί που έχουν δευτερεύουσες θέσεις μάχης ορισμένες από τις ομάδες μαχητών της Χεζμπολαχ, οι οποίες ανασυντάσσονται και κατευθύνονται πιο βόρεια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οπότε εκεί βρέθηκε ρόλος και πεδίο για το ναυτικό του Ισραήλ, που έδωσε και πλάνα στην δημοσιότητα.

Τέλος, η τρίτη κατά σειρά μεγάλη αργία των Ισραηλινών, το «Σουκότ», φέρνει ενίσχυση και πιο έντονη παρουσία δυνάμεων στην Δυτική Όχθη. Θρησκευτική, μεγάλη γιορτή η συγκεκριμένη, πιθανά να υπάρχουν πληροφορίες για εντάσεις, όποτε οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή για την ενίσχυση των αποτρεπτικής μέτρων στο πάντοτε ανοιχτό μέτωπο της Δυτικής Όχθης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response