Αντικαπνιστικός νόμος: Οι αλλαγές που προβλέπονται

Κοινοποίηση:
ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μετά την πανδημία, παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι οι θαμώνες καπνίζουν τελικά κανονικά, ενώ και στην εστίαση άρχισε να επιτρέπεται ξανά το κάπνισμα σε χώρους ανοιχτούς μεν, κλεισμένους με πλεξιγκλάς δε.

Έτσι, νέες πληροφορίες θέλουν, αφού τα πράγματα χαλάρωσαν για λίγο καιρό, το υπουργείο Υγείας να επανέρχεται στο θέμα και να κάνει κάποιες αλλαγές στον αντικαπνιστικό για να μην υπάρχει κανένα «παραθυράκι».

Πιο αναλυτικά, ο νόμος θα επικαιροποιηθεί για την απαγόρευση και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

Την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους
Τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν

Έτσι, πρακτικά, στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και συσκευές θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα, όμως η στόχευση υπάρχει κυρίως για τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τι γίνεται δηλαδή με τους εξωτερικούς χώρους που έχουν πλεξιγκλάς κλπ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνον όταν είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δυο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι. Κάτι που όλοι έχουν παρατηρήσει ότι ξανά δεν τηρείται.

Όπως σχολίασε την Καθημερινή η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη:

«Επεξεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία μια σειρά από διατάξεις οι οποίες θα κλείσουν κενά που έχουμε εντοπίσει στο θεσμικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, τα κενά έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και κυρίως ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), ειδικά όταν «κλείνονται» με σκέπαστρα, πλεξιγκλάς και άλλα προστατευτικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Σωστή κίνηση,αρκετά με το τσιγάρο,οποίος θέλει εκτός μαγαζιών!

  2. Φαντάζομαι πως ο υψηλός φόρος στα καπνικα είναι για την προστασία μας…

  3. Τα εμβόλιά τους σκοτώνουν, όχι το τσιγάρο.

  4. Πολύ σωστά όταν όμως είσαι κυβέρνηση και δεν μπορείς να επιλύσεις ενα πρόβλημα πχ του καπνίσματος ε τότε πια είσαι πραγματικά άχρηστος και ανίκανος να διαχειριστείς τα ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα.

  5. όλοι οι Έλληνες εμπάργκο στα τσιγάρα
    από 1 έως 28 Φεβρουαρίου

  6. Ο κοσμος ….πεθαινει απο τα εμβολια, ενω απο το τσιγαρο κερδιζει χρονια ζωης ε;;;;; Καλα γραφεις Ψεκασμενος !!

  7. Να υπαρξουν μπαρ καφετεριες και εστιατορια για καπνιστες και για μη καπνιστες.Τσ ιδια δικαιωματα εχει και ο καπνιστης και ο μη.Δευτερον αφου οπως λενε ενδιαφεροντε για την υγεια των πολιτων τοτε να κλεισουν τα σουπερ μαρκετ γιατι το 85% των προιοντων που πουλανε ειναι χιλιαδες φορες πιο καρκινογονα απο το τσιγαρο και αλλα πολλά.

  8. Στην Αγγλία όταν επέβαλαν τον αντικαπνιστικό νόμο πριν 20 χρόνια, την ίδια μέρα κόπηκε με το μαχαίρι από όλα τα μαγαζιά. Ούτε παραθυράκια ούτε τίποτα. Όποιος θέλει να καπνίσει έξω στο δρόμο μόνος του. Ακόμα και σε χώρους που έχουν τραπεζάκια αλλά δεν είναι κλειστοί πάλι απαγορεύεται.

  9. Να απαγορευτεί το κάπνισμα και στις στάσεις των λεωφορείων και στους ανοικτούς χώρους των καφετεριών, εστιατορίων κλπ όπως ισχύει στις χώρες της Ε.Ε.

    Η Ελλάδα μοιάζει ακόμη με αραβική χώρα στο θέμα του καπνίσματος…..ας γίνει κάτι σοβαρό επι τέλους !!
    (και όχι προεκλογικό που θα ξεχαστεί μετά….)

  10. Ο κοσμάκης προσπαθεί να επιβιώσει από την Μητσοτακική λαίλαπα και τις ηλίθιες αποφάσεις του, πεθαίνει από τα εμβόλια και τις επιπτώσεις τους, και ο υπουργός με τον καμμένο εγκέφαλο “επικαιροποιεί” τον αντικαπνιστικό νόμο..

  11. Επιτέλους να εφαρμοστεί αυτός ο απαξιωμένος νόμος. Το υπουργείο Υγείας να λάβει άμμεσα μέτρα διότι τα ποσοστά των καπνιστών σε κλειστούς χώρους είναι αρκετά υψηλά.
    Εχουν την Αποκλειστικότητα οι καπνιστές.

Comments are closed.