Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες.
Το ΠΑΣΚΕΔΙ, -το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης-, που αριθμεί 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά τη μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.
«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι “παίρνω και φεύγω” το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Κωνσταντίνου.
Όπως προσθέτει, ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές. «Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;» αναρωτιέται η ίδια.
Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι να δημιουργηθούν χώροι με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και στα μπαρ όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι το επιθυμούν.
«Το προϊόν (τα τσιγάρα) πωλείται νόμιμα. Προτείνουμε υαλοπετάσματα που απομονώνουν τον χώρο των καπνιστών μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή δεν θα μπαίνουν μέσα οι υπάλληλοι μας. Να πηγαίνουν δηλαδή σε έναν προστατευμένο χώρο που θα πληροί και τις αισθητικές προδιαγραφές και τις κλιματολογικές, δεν μπορεί να παγώνουν οι καπνιστές, ούτε να είναι όρθιοι στα πεζοδρόμια στοιβαγμένοι, το πεζοδρόμιο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Εμείς θέλουμε οι πελάτες μας να είναι μέσα στο μαγαζί μας, χωρίς να έχουν επαφή ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους καπνιστές. Και θα πρέπει να γίνει και σωστή μελέτη εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα χρειαζόταν περίπου μία εβδομάδα στα καταστήματα για να προσαρμοστούν και το κόστος δεν θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
«Ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν στο δρόμο τι θα τους κάνουμε; Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις» προειδοποιεί η πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Είμαι κατά του καπνίσματος αλλά είμαι υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία».
Μία ακόμα πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι η διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη.
«Το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση. Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, καθώς και από τα 17 συναπτά χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)» αναφέρει.
Και στη συνέχεια το Σωματείο αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων».
Καλησπέρα Στέφανε,
Τι Πράγματα Είναι Αυτά που Θέλουν να Κάνουν οι Καταστηματάρχες; Όλα Αυτά που Λένε Είναι Αστείες Δικαιολογίες, ότι θα Χάσουν Πελατεία, Επειδή ο Τζίρος τους Είναι από Πελάτες Καπνίζοντες και Θέλουν και Αποζημειώσεις;
Τι θα Πει Μερική Εφαρμογή του Νόμου; Ο Νόμος Είναι Νόμος, ή Εφαρμόζεται Πλήρως, ή Καθόλου, διότι Κάποια Στιγμή, και Αυτό Είναι Βέβαιο, και τα Εστιατόρια θα Διαμαρτυρηθούν, και θα Επιτρέπεται Ξανά το Κάπνισμα.
Στην Ιταλία, και σε Άλλες Ευρωπαικές Χώρες γιατί Δέχθηκαν τον Αντικαπνιστικό Νόμο και δεν Υπάρχουν Προβλήματα; Τα Πρόστιμα Είναι Πολύ Αυστηρά, τόσο για τους Πελάτες, όσο και για τους Καταστηματάρχες. Όμως δεν Είδαμε, να Κλείνει Καμία Επιχείρηση Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με την Καθολική Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου. Ας τα Αφήσει Λοιπόν Αυτά η Κυρία Κωνσταντίνου.
Και Εμείς Καπνίζουμε Στέφανε, Όμως όταν Πηγαίνουμε σε Ένα Μπαρ για Καφέ, ή Καθόμαστε Έξω σε Τραπεζάκια, Καιρού Επιτρέποντος Βέβαια, ή Πίνουμε τον Καφέ μας και Μετά Βγαίνουμε Έξω από το Μπάρ και Κάνουμε Ένα Τσιγάρο. Το Ίδιο και όταν Πηγαίνουμε σε Ένα Εστιατόριο για Φαγητό, Όποιος Θέλει να Καπνίσει, Βγαίνει για 5 Λεπτά Έξω από το Μαγαζί, Κάνει Τσιγάρο και Μετά Επιστρέφει, για παράδειγμα, Μόλις Τελειώσουμε το Πρώτο Πιάτο, και να Φέρουν το Δεύτερο, Μπορεί να Βγούμε Έξω, αν Θέλουμε, να Κάνουμε Ένα Τσιγάρο, και μετά Συνεχίζουμε, ή μόλις Τελειώσουμε το Φαγητό, αφού Πάρουμε τον Καφέ μας στο Τραπέζι, Βγαίνουμε Έξω για Τσιγάρο, και δεν Υπάρχει Κανένα Πρόβλημα.
Στις Εταιρίες ούτε Λόγος Βέβαια για Κάπνισμα στα Γραφεία. Όποιος Θέλει να Καπνίσει, Κατεβαίνει Κάτω στο Προαύλιο για Τσιγάρο, Εγώ Βέβαια, ας το Πούμε Είμαι Τυχερός, το Γραφείο μου Έχει Μπαλκόνι, οπότε αν Θέλω να Καπνίσω, Βγαίνω για 3 Λεπτά να Κάνω Ένα Τσιγάρο και Μετά Επιστρέφω Μέσα.
Ευχαριστώ,
Με Εκτίμηση,
Πολλούς Χσιρετισμούς,
Άγγελος από Μιλάνο