Αντικαταθλιπτικά: Μια καινοτόμος προσέγγιση στη θεραπεία όγκων εγκεφάλου

Κοινοποίηση:
782_Doctor_1-768x432

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» έχει αποκαλύψει ότι η βορτιοξετίνη, ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του γλοιοβλαστώματος. Αυτός ο τύπος καρκίνου του εγκεφάλου είναι γνωστός για την επιθετικότητά του και την υψηλή θνησιμότητα που προκαλεί.

 

 

Η θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω της παρουσίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Αυτή η φυσική ασπίδα προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες, αλλά ταυτόχρονα καθιστά δύσκολη την είσοδο φαρμάκων που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τους όγκους. Οι ογκολόγοι έχουν επικεντρωθεί στην αναζήτηση νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών που θα μπορούν να διασχίσουν αυτόν τον φραγμό και να επιτύχουν την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Η βορτιοξετίνη έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα στη μελέτη της ως πιθανός παράγοντας κατά του γλοιοβλαστώματος. Η ικανότητά της να επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές συνεχίζουν τις δοκιμές για να κατανοήσουν πλήρως τους μηχανισμούς δράσης της και πώς αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχουσες θεραπείες.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του ETH Zurich, Μπέρεντ Σνάιντερ και συνεργάτες νευρολόγους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, εντόπισαν μια ουσία που στο εργαστήριο καταπολέμησε αποτελεσματικά τα γλοιοβλαστώματα, το αντικαταθλιπτικό βορτιοξετίνη.

Χρησιμοποιώντας τη φαρμακοσκόπηση, μια ειδική πλατφόρμα που οι ερευνητές του ETH Zurich έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν ταυτόχρονα πολλές δραστικές ουσίες σε ζωντανά κύτταρα από ανθρώπινο καρκινικό ιστό. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε κυρίως σε νευροδραστικές ουσίες που διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον και τα αντιψυχωσικά.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε έως και 130 διαφορετικούς παράγοντες σε καρκινικό ιστό από 40 ασθενείς,ενώ χρησιμοποίησε και ένα υπολογιστικό μοντέλο για να δοκιμάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ουσίες για την αποτελεσματικότητά τους κατά των γλοιοβλαστωμάτων.

Στο τελευταίο βήμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης δοκίμασαν τη βορτιοξετίνη σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα. Το φάρμακο έδειξε επίσης καλή αποτελεσματικότητα σε αυτές τις δοκιμές, ιδίως σε συνδυασμό με την τρέχουσα καθιερωμένη θεραπεία.

Η ομάδα ερευνητών προετοιμάζει τώρα δύο κλινικές δοκιμές. Στη μία ασθενείς με γλοιοβλάστωμα θα υποβληθούν σε θεραπεία με βορτιοξετίνη μαζί με τη συνήθη θεραπεία, ενώ στη δεύτερη οι ασθενείς θα λάβουν εξατομικευμένη επιλογή φαρμάκου, την οποία οι ερευνητές θα καθορίσουν για κάθε άτομο χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα φαρμακοσκόπησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: