Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Σύντομα το φάρμακο «αντικλείδι» της πανδημίας

Κοινοποίηση:
ΜΕΘ1

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στο φάρμακο που θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στην εξέλιξή της, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη (30/12) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Εκτίμησε επίσης ότι ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες, «καθώς η μετάλλαξη Όμικρον διαδίδεται πάρα πολύ εύκολα και έχει βραχυνθεί και ο χρόνος επώασής της». «Αυτό δημιουργεί μια αλληλουχία γεγονότων που οδηγεί με την σειρά της σε εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας.
Σημείωσε επίσης ότι «σημαντικότεροι είναι οι σκληροί δείκτες επεσήμανε, η νοσηρότητα δηλαδή που παράγουν τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, καθώς με την Όμικρον δεν έχουμε ακόμα εμπεδωμένη εικόνα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αίσθηση και στην διεθνή κοινότητα και από τα πρώιμα δεδομένα στην χώρα μας ότι είναι πιο ήπια η νόσος με την συγκεκριμένη μεταλλαγή».

Είμαστε επιφυλακτικοί με την μετάλλαξη Όμικρον

Ωστόσο, όπως είπε «είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί η εικόνα που έχουμε είναι από τους νέους, τους εμβολιασμένους διπλά και τριπλά, τους ανοσοεπαρκείς. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί όταν η Όμικρον προσβάλει τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ανεμβολίαστους, τους ευπαθείς. Οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένοι, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είναι καλύτερο να είσαι πιο προσεκτικός και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο ευνοϊκό, από το αντίστροφο. Να μην σπεύσουμε να πανηγυρίσουμε ότι είναι η μετάλλαξη θα την μετατρέψει σε ενδημικότητα».

«Μακάρι να είναι έτσι, αλλά ακόμα δεν έχουμε το σώμα των δεδομένων για να το υποστηρίξουμε. Να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί ιδιαίτερα στην χώρα μας που το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του, μια επιπλέον επιβάρυνση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις θα μπορούσε να το απορυθμίσει τελείως», συμπλήρωσε.

Ποια μετάλλαξη επιβιώνει, πότε θα πέσουν τα κρούσματα

Οι πανδημίες δεν διαρκούν για πάντα, από την εμπειρία των προηγούμενων που έχει ζήσει η ανθρωπότητα κρατούν έως 4 χρόνια, σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος. «Θα επικρατήσει η μετάλλαξη που προσφέρει στον ιό ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν είναι να θανατώσει τον ξενιστή, γιατί έτσι θα πεθάνει και ο ίδιος», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε επίσης ότι δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ικανοποιητική ασφάλεια πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί το κύμα που εξαπλώνεται στην επικράτεια. Και αυτό γιατί «θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων και τους εμβολιασμούς, αλλά εκτιμώ ότι θα πάμε προς Φεβρουάριο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων, απάντησε πως αυτά αποφασίζονται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών. Οι ειδικοί αξιολογούν τους δείκτες της πανδημίας και αναλόγως της εικόνας που διαμορφώνεται, λαμβάνονται αποφάσεις που δεν είναι συμπαγείς, αλλά ανάλογες με την επιδημιολογική εικόνα.

Εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφερόμενος στις επιστημονικές εξελίξεις, είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν άλλα 4 εμβόλια τα οποία βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση στον EMA. «Υπάρχει άλλο ένα, αυτό της Novavax που έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό. Δεν έχει σχέση με mRNA ή με αδενοϊό. Είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, παραδοσιακής τεχνολογίας, πιο συμβατικής, που σε έναν διστακτικό αρνητή που φοβόταν να εμβολιαστεί λόγω της νέας τεχνολογίας των εμβολίων που χορηγούνταν στην χώρα μας μέχρι τώρα, ενδεχομένως να κάμψει τις αμφιβολίες του».

Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει σπεύσει να παράξει νέα φάρμακα, συμπλήρωσε. Υπάρχουν νέες αφίξεις και στις θεραπείες, καθώς έρχονται νέα ιικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικά και μονοκλωνικά αντισώματα και κάποια φάρμακα που παρεμβαίνουν σε ορισμένα στάδια εξέλιξης της λοίμωξης. «Το φάρμακο αντικλείδι μέχρι τώρα δεν το έχουμε, όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας είναι ωφέλιμα μόνα τους και σε συνδυασμό, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της λοίμωξης, αλλά δεν έχουμε το φάρμακο που ξέρουμε ότι κερδίζει το παιχνίδι. Θέλω να πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε φάρμακο, το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την κλειδαριά. Επειδή δεν είχαμε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα γι’ αυτό ήταν και είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη του εμβολιασμού» κατέληξε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: