Ο Καναδάς είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο σχέδιο ανάπτυξης συστήματος ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής άμυνας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» που θέλει ο Donald Trump, δήλωσε χθες Πέμπτη 6/2 ο υπουργός Άμυνας του βόρειου γείτονα των ΗΠΑ, παρά τις εντάσεις στη διμερή σχέση.
Ο Καναδάς είναι ήδη «ουσιώδης εταίρος» στην κοινή άμυνα στη βόρεια Αμερική, είπε ο Bill Blair στον Τύπο, τόσο μέσω του NATO, όσο και μέσω της NORAD, κοινής διοίκησης εντελλόμενης να εγγυάται την ασφάλεια στους αιθέρες των δυο κρατών.
Το να υπάρξει «ολοκληρωμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για το σύνοδο της βόρειας Αμερικής είναι το πιο λογικό για όλους», συμπλήρωσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας τύπου «Σιδηρούς Θόλος» για την προστασία των ΗΠΑ.
Ο όρος που χρησιμοποίησε παραπέμπει σε σύστημα του Ισραήλ, που προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και drones.
Ο πρόεδρος Trump διέταξε να καταρτιστεί, εντός προθεσμίας δυο μηνών, σχέδιο για να δημιουργηθεί «αντιπυραυλική ασπίδα νέας γενιάς» για την αντιμετώπιση «βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών και κρουζ, καθώς και άλλων προηγμένων αεροπορικών επιθέσεων», που θα συμπεριλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων αναχαίτισης στο διάστημα.
Το ιδιαίτερα υψηλό εκτιμώμενο κόστος του σχεδίου αυτού προκαλεί ωστόσο επικρίσεις.
Ο καναδός υπουργός Άμυνας έκανε τα σχόλια αυτά παρότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν εισέλθει σε περίοδο σοβαρής δοκιμασίας, ιδίως εξαιτίας της απειλής του Donald Trump να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στα καναδικά προϊόντα, κάτι που έχει πάντως ανασταλεί προς το παρόν.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξάλλου πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο Καναδάς θα έπρεπε να γίνει «η 51η πολιτεία» της χώρας του.