Στα 10 χρόνια που καθοδηγεί ταξιδιώτες να ανακαλύψουν το Βόρειο Σέλας, ο Markus Varik δεν είχε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ουρανός πάνω από το Tromsø της Νορβηγίας φωτίστηκε ροζ πτυχώσεις. Ο Varik είχε δει ροζ σέλας και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν είχε ξαναδεί τόσο έντονα χρώματα. Και ο Varik σίγουρα είναι εξοικειωμένος με το φαινόμενο, καθώς εργάζεται ως ξεναγός για την Greenlander, μια εταιρεία στο Tromsø που υποδέχεται αναρίθμητους επισκέπτες κάθε χρόνο.
Οι φωτογραφικός φακός του Varik κατάφερε να αιχμαλωτήσει εκείνο το βράδυ το έντονο και αλλόκοσμο ροζ χρώμα που πλημμυρίζει τον ουρανό.
Το εντυπωσιακό φαινόμενο οφείλεται σε μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα του Νοεμβρίου που προκάλεσε μια προσωρινή «ρωγμή» στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας στον ηλιακό άνεμο να διεισδύσει χαμηλότερα από το συνηθισμένο στη γήινη ατμόσφαιρα.
Το πιο πράσινο χρώμα της εκπέμπεται όταν αυτοί οι ηλιακοί άνεμοι «πνέουν» σε υψηλότερα υψόμετρα της γήινης ατμόσφαιρας, όπου τα άτομα οξυγόνου αφθονούν και όταν δέχονται τα «κύματα» του ηλιακού ανέμου, φωτοβολούν σε συχνότητες του πρασίνου.
Αλλά εκείνο το βράδυ, ο ηλιακός άνεμος πέρασαν πιο χαμηλά στην ατμόσφαιρα, αγγίζοντας ένα υψόμετρο που κυριαρχεί το άζωτο. Όταν τα άτομα του αζώτου διεγείρονται, εκπέμπουν μια ροζ λάμψη νέον.
Η εμπειρία αυτή άγγιξε βαθιά τον Varik, που υπολογίζει ότι έχει αναλάβει περισσότερες από 1.300 ξεναγήσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ», σχολιάζει. «Αυτό το ροζ ή μοβ χρώμα, είναι μακράν το αγαπημένο μου (…) Αυτό ήταν το πιο έντονο ροζ όραμα που έχω δει σε όλη μου τη ζωή».
«Με αγγίζει πολύ πνευματικά. Από τη μία πλευρά μένεις άναυδος και σχεδόν σοκαρισμένος, καθώς το μυαλό σου αρνείται να δεχτεί το εκπληκτικό θέαμα, το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η χαρά και η ευγνωμοσύνη ξεχειλίζει μέσα σου και σε κάνει πραγματικά να εκτιμάς όλα όσα έχεις στη ζωή».
Πού είναι ορατό το Σέλας
Το Σέλας, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο, παρατηρείται στις περιοχές γύρω από τους πόλους (περίπου 10 μοίρες στην υδρόγειο). Ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πιο αραιά και το κέντρο της ζώνης εμφάνισης για το Βόρειο Σέλας είναι στις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας. Οσο νοτιότερα απομακρυνόμαστε από από αυτή τη ζώνη τόσο σπανιότερη γίνεται και η εμφάνιση του φαινομένου.
Το πιο συνηθισμένο χρώμα του Σέλαος το λευκό. Το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών παρατηρείται ένα «θνησιγενές» κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.
Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΕΜΨΥΧΑ ΟΝΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ 32 ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ