Έναν «έξυπνο» και δαιμόνιο τέχνασμα επινόησε μια 44χρονη Ελληνίδα για να αποσπάσει χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες σε περιοχές του Δ. Ευρώτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», η εν λόγω γυναίκα φέρεται να πραγματοποίησε τηλεφωνικές κλήσεις σε δύο οικίες σε Βλαχιώτη και Σκάλα, το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου 2020, προσποιούμενη είτε υπάλληλο ασφαλιστικού ταμείου, είτε εκπρόσωπο τράπεζας. Οι πολίτες που απάντησαν στο τηλέφωνο, άκουσαν από την άλλη άκρη της γραμμής το… υποτιθέμενο στέλεχος φορέων να τους αναφέρει την ιδιότητά της και στη συνέχεια να τους εξηγεί τον λόγο της επικοινωνίας μαζί τους. Με πρόσχημα την καταβολή αναδρομικών, η «υπάλληλος» ενημέρωσε τα υποψήφια θύματά της πως -δήθεν- για να παρακάμψουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να… εισπράξουν ταχύτερα τα ποσά που δικαιούνται, έπρεπε να βάλουν το… χέρι στην τσέπη. Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες, η 44χρονη φέρεται να απαίτησε να κατατεθούν σε λογαριασμό τα ποσά των 8.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ (σε δύο περιπτώσεις), ώστε στη συνέχεια να καταβληθούν αναδρομικά ύψους περίπου 25.000 ευρώ. Οι ανυποψίαστοι πολίτες εμφανίζονται να πείστηκαν από τους ισχυρισμούς της και να προχώρησαν στην κατάθεση των παραπάνω ποσών.
Μετά από καταγγελίες και αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, οι δύο περιπτώσεις απάτης εξιχνιάστηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 44χρονης, η οποία αναζητείται για να συλληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτήδεια είναι κάτοικος της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, ενώ άγνωστο παραμένει εάν οι παραπάνω υποθέσεις είναι οι μοναδικές στις οποίες ενέχεται ή εάν αποτελεί μέλος σπείρας. Εξετάζεται σοβαρά το σενάριο η γυναίκα να είχε και αλλοδαπό συνεργό, ο οποίος ενδεχομένως διαμένει σε περιοχή του Δ. Ευρώτα και παρείχε πολύτιμη ενημέρωση για την επιτυχία του σχεδίου.
Συνηθισμένο
και… αποδοτικό «κόλπο»
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που, απατεώνες επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες, με το τέχνασμα των αναδρομικών. Στο πρόσφατο παρελθόν, σε περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, άγνωστοι καλούσαν σε σπίτια, αξιώνοντας καταβολή χρηματικών ποσών, που τελικά κατόρθωναν να αποσπάσουν. Μάλιστα, σε μία από τις συμμορίες, ο «εγκέφαλος» ήταν έγκλειστος σε φυλακή, όπως αποκάλυψε η έρευνα της ΕΛΑΣ και η εξιχνίαση των υποθέσεων.
Στη Λακωνία, οι κάθε λογής τηλεφωνικές απάτες έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση τον τελευταίο χρόνο, με τους δράστες, να σκαρφίζονται από τροχαία ατυχήματα έως και παροχή τεχνικών υπηρεσιών από εταιρείες πληροφορικής για να καρπωθούν χρηματικά ποσά.
Προσοχή εφιστά η ΕΛΑΣ
Με αφορμή τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
– Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
– Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
– Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
– Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
– Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
– Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
– Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
– Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
lakonikos.gr
Το θέμα δεν είναι πως η κυρία αυτή είναι απατεώνισσα ούτε ότι κάποιοι αφελείς έπεσαν στην παγίδα της. Πάντα θα υπάρχουν απατεώνες και αφελείς. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι σ΄αυτό το μπ@@ρδέλο που λέγεται Ελλάδα. Γιατί αυτήν την κυρία θα την πιάσουν, θα πάει στον εισαγγελέα και θα την αφήσει ελεύθερη μέχρι να γίνει το δικαστήριο και όταν γίνει το δικαστήριο μετά από 5-6 χρόνια θα φάει 12 μήνες με αναστολή. Έτσι δεν τιμωρείς τον παράνομο ούτε παραδειγματίζεις τους υπόλοιπους να μην κάνουν τα ίδια. Αν οι νόμοι γίνουν αυστηροί (πχ. όπως στην Αμερική) θα μειωθούν και οι απατεώνες ή τουλάχιστον θα το σκεφτούν 2 φορές να κάνουν την κομπίνα.
Σιγα να μην την βρουν,και να την βρουν το χρημα δεν το εχει,αφου εκανε καλη αρπαχτη,καλα εκανε,αφου βρηκε αφελεις με λεφτα,και τα εδωσαν κατευθειαν χωρις να σκεφτουν τι κανουν,ας προσεχαν.