Ο Aaryan Shukla, από τη Μαχαράστρα της Ινδίας, έσπασε πρόσφατα έξι παγκόσμια ρεκόρ στα μαθηματικά μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.
Ο Shulka κατέχει τώρα το ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο νοητικής πρόσθεσης 100 τετραψήφιων αριθμών (30,9 δευτερόλεπτα), τον ταχύτερο χρόνο νοητικής πρόσθεσης 200 τετραψήφιων αριθμών (1 λεπτό, 9,68 δευτερόλεπτα), τον ταχύτερο χρόνο νοητικής πρόσθεσης 50 πενταψήφιων αριθμών (18. 71 δευτερόλεπτα), τον ταχύτερο χρόνο νοητικής διαίρεσης ενός 20ψήφιου αριθμού με ένα σύνολο 10ψήφιων αριθμών (5 λεπτά, 42 δευτερόλεπτα), τον ταχύτερο χρόνο νοητικού πολλαπλασιασμού δύο πενταψήφιων αριθμών του 10 (51,69 δευτερόλεπτα) και τον ταχύτερο χρόνο νοητικού πολλαπλασιασμού δύο οκταψήφιων αριθμών του 10 (2 λεπτά, 35,41 δευτερόλεπτα).
Σε ένα βίντεο που δείχνει την οξυδέρκεια του Shukla, ο έφηβος φαίνεται να απαντά σε πολύπλοκες μαθηματικές ερωτήσεις γρηγορότερα από έναν άνθρωπο που τις εισάγει σε μια αριθμομηχανή.
Καθώς σπάει το πρώτο ρεκόρ, το αγόρι φαίνεται να υπολογίζει νοερά 100 τετραψήφιους αριθμούς που αναβοσβήνουν σε μια οθόνη, ενώ κουνάει τα χέρια του γρήγορα. Μετά από 30,9 δευτερόλεπτα, δίνει την απάντησή του – η οποία ταιριάζει ακριβώς με τον υπολογισμό του υπολογιστή.
Αφού κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, ο Shukla μοιράστηκε μερικούς από τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιτυχία του.
«Ο διαλογισμός Sahaja Yoga με βοηθά να διατηρώ την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση μου», είπε.
Όταν δεν ασχολείται με τα μαθηματικά, ο Shukla απολαμβάνει να ταξιδεύει, να διαβάζει, να παίζει βιντεοπαιχνίδια και κρίκετ, όπως λέει.
Η μητέρα του εφήβου θυμάται ότι ο γιος της ήταν πάντα «πολύ καλός με τους αριθμούς».
«Στην ηλικία των 6 ετών ξεκίνησε την πρακτική του νοερού υπολογισμού και ήταν πολύ καλός, οπότε αρχίσαμε να κάνουμε κάποια έρευνα πάνω σε αυτό», δήλωσε στο Guinness.
Η περήφανη μαμά προσθέτει: «Στην ηλικία των 8 ετών πήγαμε σε έναν διεθνή διαγωνισμό και κέρδισε μετάλλια και τρόπαια, που ήταν μεγάλα επιτεύγματα».
Ο Shulka εξασκείται στα μαθηματικά «πέντε ή έξι ώρες καθημερινά», λέει. Τα μέλη της οικογένειάς του φαίνεται να πιστεύουν ότι το χάρισμά του δεν είναι γενετικό.
«Είμαστε μια φυσιολογική οικογένεια», δήλωσε ο πατέρας του στο Guinness. «Ο Aaryan είναι ένα άτομο που υπάρχει μία στο δισεκατομμύριο, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε οικογένεια νοητικών υπολογιστών».