Μία απίστευτη εφαρμογή δημιουργήθηκε ώστε να μπορείτε να καταλαβαίνετε καλύτερα τι σας λέει η γάτα σας.
Συγκεκριμένα το νιαούρισμα μιας γάτας αποκτά ανθρώπινη φωνή μέσω της εφαρμογής “Meow Talk”, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, «μεταφράζει» τα «νιάου» σε ανθρώπινες φράσεις.
Δημιουργός, είναι ο πρώην μηχανικός Χαβιέ Σάντσεθ, ο οποίος είχε αναπτύξει την ψηφιακή προσωπική βοηθό Alexa της Amazon. Η λειτουργία του Meow Talk βασίζεται στην καταγραφή των ήχων που βγάζει η γάτα και μετά, με χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους, για να βρει το νόημά τους.
Μέχρι στιγμής το λεξιλόγιο της εφαρμογής είναι αρκετά περιορισμένο καθώς διαθέτει μόνο 13 φράσεις, όπως, μεταξύ άλλων, «Τάισέ με», «Είμαι ερωτευμένη», «Έχω θυμώσει» και «Άσε μη ήσυχη». Ο λόγος που υπάρχει αυτή η δυσκολία, είναι επειδή η κάθε γάτα έχει τον δικό της τρόπο που νιαουρίζει, ο οποίος εξαρτάται και από τον ιδιοκτήτη της, πράγμα που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των νιαουρισμάτων.
Η «έξυπνη» εφαρμογή, δε βασίζεται σε μια ενιαία βάση δεδομένων με ήχους από γάτες, αλλά προσπαθεί να «μεταφράσει» εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό «προφίλ» της κάθε μίας από αυτές. Ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός «έξυπνου» κολάρου με τεχνητή ανθρώπινη φωνή, το οποίο θα μεταφράζει αμέσως τα νιαουρίσματα.
Ο Σάντσεθ δήλωσε στο BBC ότι «κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, με όλη αυτή την κοινωνική αποστασιοποίηση που συμβαίνει, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να περιοριστούν στο σπίτι τους με το κατοικίδιό τους. Η νέα τεχνολογία θα τους επιτρέψει να επικοινωνούν με τη γάτα τους ή τουλάχιστον να καταλαβαίνουν την πρόθεσή της και να δημιουργούν έτσι μια πολύ σημαντική σχέση» ανέφερε συγκεκριμένα.
Η εφαρμογή, ήδη διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store και Apple App Store, όμως βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της.
Παρά τις θετικές κριτικές που απέσπασε, δεν έλλειψαν φυσικά και οι αρνητικές. Αρκετοί είναι οι χρήστες που παραπονιούνται για τα «μεταφραστικά» λάθη της. Ενδεικτικά, ένας ανέφερε ότι ενώ η γάτα του γρύλιζε απειλητικά, η εφαρμογή μετέφραζε συνεχώς ότι εκείνη τον αγαπούσε.
Σε γενικές γραμμές όμως απέσπασε την πολύ καλή βαθμολογία 4,3 από τους χρήστες στο Google Play Store. Όπως ανέφερε ένας άλλος χρήστης, «αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά, έχει πραγματικά μεγάλη πλάκα». Και στην εποχή της πανδημίας, λίγη πλάκα δεν βλάπτει.