Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ολλανδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ξέχασαν να αγοράσουν χειμωνιάτικα ρούχα για τους στρατιώτες τους πριν από μια χειμερινή άσκηση στην Κεντρική Νορβηγία και αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τους στρατιώτες να πάνε στα καταστήματα και να αγοράσουν ζεστά ρούχα για τα ψυχρά νορβηγικά βουνά!
Δεν το χωράει ανθρώπου νους και όσες φορές και να το ξαναδιαβάσει και να μεταφραστεί η είδηση είναι αδύνατον να το πιστέψει, αλλά περίπου 1.000 Ολλανδοί στρατιώτες εστάλησαν για…shopping στα τοπικά καταστήματα προκειμένου να πάρουν πιο ζεστά ρούχα το συντομότερο δυνατό, μετά από ειδική απόφαση της Ολλανδίας.
Η υπουργός Εξωτερικών Barbara Visser έπρεπε να διαβεβαιώσει πολιτικούς από τα κυβερνητικά κόμματα και την αντιπολίτευση ότι οι στρατιώτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην άσκηση Trident Juncture του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο δεν θα πρέπει να καλύψουν το κόστος των χειμωνιάτικων ρούχων από την τσέπη τους υποσχόμενη ότι οι στρατιώτες θα λάβουν προκαταβολή 1000 ευρώ έκαστος.
Ο Ολλανδικός Στρατός αποστέλλει τακτικά στρατιωτικές δυνάμεις για χειμερινές ασκήσεις στη Νορβηγία, αλλά στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Visser, δεν περίμεναν τέτοιο κρύο στη Νορβηγία αργά το φθινόπωρο, δεδομένου ότι προηγούμενες εμπειρίες από την ίδια εποχή στη Λιθουανία ήταν ότι τα ζεστά ρούχα δεν απαιτούνταν ιδιαίτερα.
Το γελοίον του πράγματος είναι ο στόχος της Νατοϊκής άσκησης!!!
Το ΝΑΤΟ αναφέρει λεπτομερώς το στόχο της άσκησης Trident Juncture:
«Το Trident Juncture θα δοκιμάσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύει και να λειτουργεί μαζί, στα βόρεια τμήματα της περιοχής του ΝΑΤΟ και θα δοκιμάζει επίσης την ικανότητα της Συμμαχίας να λειτουργεί σε κρύο και δύσκολο έδαφος”.
Πολιτικοί από τα περισσότερα κόμματα του κοινοβουλίου αντέδρασαν με δυσπιστία όταν η εφημερίδα Telegraaf αποκάλυψε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ζεστά ρούχα για τους στρατιώτες τους.
Για τους πολιτικούς είναι ένα μυστήριο πώς έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν χρήματα που διατίθενται για την αγορά ζεστών ρούχων και ολλανδικές εταιρείες λένε ότι μπορούν να τα παραδώσουν. Αλλά το τμήμα αγοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, που ονομάζεται CPU, δεν κατόρθωσε να πάρει αυτό που χρειάζεται.
Στο Κοινοβούλιο, η Visser δεν μπορούσε να εξηγήσει τι έχει πάει στραβά…