Η συνοριακή αστυνομία της Κακαβιάς σταμάτησε για έρευνα χθες τον επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου .
Όπως έγραψε το «Βαλκανικό Περισκόπιο», ο Μπάρκας συνελήφθη κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα καθώς είχε μαζί του βιβλία με αντι-αλβανικό περιεχόμενο. Στη διάρκεια μιας συνηθισμένης έρευνας, η συνοριακή αστυνομία βρήκε στο αυτοκίνητό του καθηγητή, περίπου 20 βιβλία που αναφέρονταν στην Βόρειο Ήπειρο, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα από το newsbomb.al.
Ο Μπάρκα ήταν με τη γυναίκα του στο αυτοκίνητο όταν έγινε ο έλεγχος. Ο ερευνητής δικαιολογήθηκε ότι τα βιβλία ήταν για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου «Έκερεμ Τσάμπεϊ» του Αργυρόκαστρου.
Στις δηλώσεις αντέδρασε το Πανεπιστήμιο «Τσάμπεϊ» με επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε αίτημα από το Πανεπιστήμιο για νέα βιβλία.
«Η πρυτανεία του πανεπιστημίου «Eqrem Çabej» αποστασιοποιείται από αυτήν την πράξη του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, η οποία ήταν μια ατομική δράση και όχι ως επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τα βιβλία με το αντι-αλβανικό περιεχόμενο έχουν αποσταλεί στον Εισαγγελέα Αργυροκάστρου, ενώ ο Μπάρκα και η σύζυγός του αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η ανακοίνωση της Πρυτανείας
ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ»: Απαράδεκτη ενέργεια κατά της Μειονότητας η πράξη κατά του Παναγιώτη Μπάρκα
Απαράδεκτη ενέργεια περιορισμού των ελευθεριών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η δήμευση βιβλίων και η απόπειρα δίωξης εις βάρος του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Π. Μπάρκα
Από κάθε άποψη καταδικαστέες κρίνονται οι ενέργειες τελωνειακών και αστυνομικών αρχών ώστε να δημεύσουν και στη συνέχεια εγείρουν κατηγορία για το περιεχόμενο τους, βιβλία που υπό την ευθύνη του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, μεταφέρονταν για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Αποτελούσαν δε δωρεές διαφόρων πανεπιστημιακών εδρών και ιδρυμάτων απ’ την Ελλάδα στα πλαίσια συνδρομή για το Τμήμα.
Οι τίτλοι που έχουν δημευθεί δεν έχουν τίποτε το μεμπτό ή επικίνδυνο τόσο για το αλβανικό έθνος, την εδαφική ακεραιότητα ή και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών όπως διατείνονται οι αστυνομικές αρχές με το σχετικό πρακτικό δήμευσης και άλλο τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναπαράγουν την σχετική πληροφορία.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν πράξη κρατικής παρεμβατικότητας για τη χειραγώγηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελούν βάναυση και απροκάλυπτη παραβίαση του δικαιώματος της στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, στην ελεύθερη κατάρτιση και ειδικά στο δικαιώματα επικοινωνίας με τη μητέρα Πατρίδα.
Επί το πλείστον αφήνουν έκθετη την αλβανική πολιτεία σε ότι αφορά γενικότερες δεσμεύσεις της σε αρχές που ισχύουν στην ΕΕ και κατοχυρώνονται από συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ για την διακίνηση άνευ εμποδίων συγγραφικού υλικού με δηλωμένο τα δικαιώματα του δημιουργού και των ιδεών.
Ως ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ όχι απλά συμπαραστεκόμαστε στον Πρόεδρο του Τμήματος για την προσπάθεια του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης, στο εν γένει καλοπροαίρετο έργο όλου του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, αλλά τους παροτρύνουμε ώστε να προβούν σε όλα τα έννομα μέσα καταδίκης της επιχειρούμενης εκστρατείας εκφοβισμού και καταπίεσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας