Την επανεκκίνηση των ευρωαμερικανικών σχέσεων έπειτα από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, οι οποίες όμως θα βασίζονται σε μια νέα εταιρική συνεργασία, ζήτησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Σε κάθε αρχή, υπάρχει μια δόση μαγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, χρησιμοποιώντας έναν στίχο του ποιητή Χέρμαν Χέσσε και αναφέρθηκε στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως ένα μήνυμα ελπίδας προς έναν διχασμένο λαό αλλά και για τον κόσμο που περιμένει να επιστρέψουν οι ΗΠΑ σε έναν κύκλο ομονοούντων κρατών.
Ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίζονται σε βασικές αξίες, όπως στο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζήτησε τη σύσταση ενός κοινού ευρωαμερικανικού συμβουλίου τεχνολογίας και καινοτομίας ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από τις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου και τον περιορισμός της εξάπλωσης ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους.
«Η πολιτική ισχύς πρέπει να επικρατεί στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Ό,τι είναι παράνομο στην πραγματική ζωή, πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο», τόνισε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο πιο μεγάλος σύμμαχος της Ευρώπης για δεκαετίες και δύο φορές τον περασμένο αιώνα χιλιάδες αμερικανών πολιτών πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιον, η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν είναι κάτι παραπάνω από μια μετάβαση εξουσίας, καθώς αφορά στις ευρωαμερικανικές σχέσεις που υπέφεραν τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος Μισέλ αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα εταιρική σχέση με την Ουάσινγκτον η οποία θα στηρίζεται σε πέντε πυλώνες. Την ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης, την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινή προσπάθεια για ειρήνη και ασφάλεια. «Η ΕΕ δεν χρειάζεται να περιμένει να λάβει την άδεια για να πάρει τις αποφάσεις που την αφορούν και μια ισχυρότερη Ευρώπη θα συμβάλει σε έναν δικαιότερο και πιο σταθερό κόσμο. Αλλά μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται και ισχυρούς εταίρους», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και τις δύο πλευρές τις ενώνει ο κοινός στόχος της προστασίας της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.