Απαράδεκτοι συμψηφισμοί από τον Πάπα Φραγκίσκο – Διαβάστε τι είπε

Κοινοποίηση:
Πάπας-Φραγκίσκος-Harris-είναι-κατά-της-ζωής

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις είναι και οι δύο «κατά της ζωής» και οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιλέξουν κατά συνείδηση τον προσεχή Νοέμβριο ποιο είναι «το μικρότερο κακό».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του επιστρέφοντας από τη Σιγκαπούρη στη Ρώμη, ο ποντίφικας ήταν ρωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε σε έναν καθολικό ψηφοφόρο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ «ενός υποψηφίου που υποστηρίζει τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης και ενός άλλου που θέλει να απελάσει 11 εκατομμύρια λαθρομετανάστες» στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

«Και οι δύο είναι εναντίον της ζωής: αυτός που πετάει έξω τους λαθρομετανάστες και αυτός που σκοτώνει τα παιδιά», απάντησε ο Πάπας. «Και οι δύο είναι εναντίον της ζωής. Δεν μπορώ να αποφασίσω- δεν είμαι Αμερικανός και δεν θα πάω να ψηφίσω εκεί».

«Αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε», συνέχισε, «η άρνηση στους λαθρομετανάστες να εργάζονται και να δέχονται φιλοξενία είναι αμαρτία, μια σοβαρή αμαρτία».

«Η Παλαιά Διαθήκη μιλάει επανειλημμένα για το ορφανό, τη χήρα και τον ξένο-μετανάστη», είπε. «Αυτοί οι τρεις είναι οι τρεις για τους οποίους το Ισραήλ πρέπει να φροντίζει. Το να μην φροντίζουμε τους λαθρομετανάστες είναι αμαρτία, αμαρτία κατά της ζωής και της ανθρωπότητας».

Ο Φραγκίσκος συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι τέλεσε λειτουργία στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, κοντά στην επισκοπή του Ελ Πάσο, όπου εκτέθηκαν τα παπούτσια πολλών μεταναστών που «είχαν κακή κατάληξη».

Σημείωσε ότι υπάρχει μεταναστευτική ροή εντός της Κεντρικής Αμερικής και πολλές φορές «τους αντιμετωπίζουν σαν σκλάβους επειδή οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την κατάσταση».

«Η μετανάστευση είναι δικαίωμα», υποστήριξε, «και υπήρχε ήδη στην Αγία Γραφή και στην Παλαιά Διαθήκη. Ο ξένος, το ορφανό και η χήρα – μην το ξεχνάτε αυτό».

Χωρίς να σταματήσει εκεί, ο Πάπας συνέχισε να ασχολείται με το ζήτημα των αμβλώσεων.

«Η επιστήμη λέει ότι ένα μήνα μετά τη σύλληψη, όλα τα όργανα ενός ανθρώπινου όντος είναι παρόντα. Τα πάντα», είπε. «Το να κάνεις έκτρωση είναι σαν να σκοτώνεις ένα ανθρώπινο ον».

«Είτε σας αρέσει η λέξη είτε όχι, είναι φόνος», υποστήριξε. «Η Εκκλησία δεν είναι κλειστόμυαλη επειδή απαγορεύει τις αμβλώσεις- η Εκκλησία απαγορεύει τις αμβλώσεις επειδή σκοτώνουν. Είναι φόνος- είναι φόνος!»

Υπονοώντας μια ηθική ισοδυναμία μεταξύ της δολοφονίας ενός αθώου και της άρνησης εισόδου σε έναν μετανάστη στα σύνορα, ο Πάπας είπε ότι κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να έχει προτεραιότητα.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό», είπε. «Το να διώχνεις τους λαθρομετανάστες, να μην τους αφήνεις να αναπτυχθούν, να μην τους αφήνεις να έχουν ζωή είναι κάτι λάθος, είναι σκληρότητα».

«Το να στέλνεις ένα παιδί μακριά από τη μήτρα της μητέρας είναι φόνος, επειδή υπάρχει ζωή», συνέχισε. «Και πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα για αυτά τα πράγματα».

«Και τα δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ορφανό, ο ξένος και η χήρα – μην το ξεχνάτε αυτό», είπε.

Πιεζόμενος ως προς το αν υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες είναι ηθικά επιτρεπτό να ψηφίσει κανείς έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, ο Πάπας υποχώρησε.

«Στην πολιτική ηθική, γενικά λέγεται ότι το να μην ψηφίζεις είναι άσχημο, δεν είναι καλό», είπε. «Πρέπει κανείς να ψηφίζει».

«Και πρέπει κανείς να επιλέξει το μικρότερο κακό», συνέχισε. «Ποιο είναι το μικρότερο κακό; Αυτή η κυρία ή αυτός ο κύριος; Δεν ξέρω- ο καθένας πρέπει να σκέφτεται και να αποφασίζει σύμφωνα με τη συνείδησή του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response