Απελπισμένοι φαίνεται πως είναι οι Έλληνες πολίτες καθώς από την αρχή του 2025, μπαίνει και έμπρακτα τέλος στις πωλήσεις ελαιολάδου σε τενεκέ χωρίς παραστατικά.
«Δεν γίνεται εγώ να μην μπορώ να πάω στην αδερφή μου ή στο παιδί μου ένα τενεκέ λάδι. Είναι αδιανόητο αυτό. Τι απόδειξη να κόψω; Να κόψω τιμολόγιο στο παιδί μου;» ανέφερε πολίτης στον Alpha.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, παραγωγοί και διακινητές υποχρεούνται να συνοδεύουν κάθε μεταφορά ελαιολάδου με δελτίο αποστολής, ενώ οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 5.000 ευρώ. Η πρακτική πώλησης «λάδι από το χωριό», που γινόταν συχνά από χέρι σε χέρι, χωρίς ελέγχους και πιστοποιήσεις, τίθεται πλέον και στην πράξη εκτός νόμου.
Η τιμή του τενεκέ
Οι τιμές για έναν τενεκέ ελαιολάδου, που περιλαμβάνει έξτρα παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο από τη φετινή συγκομιδή, κυμαίνονται μεταξύ 120 και 170 ευρώ. Στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, τον Οκτώβριο, η τιμή εκκίνησης για τον τενεκέ ήταν περίπου 140 ευρώ. Για ειδικές κατηγορίες, όπως το αγουρέλαιο και το βιολογικό ελαιόλαδο, οι τιμές είναι αισθητά υψηλότερες. Στις προαναφερόμενες τιμές περιλαμβάνονται το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Ενδεικτικά, η τιμή ενός άδειου τενεκέ κυμαίνεται από 4 έως 5 ευρώ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τενεκέδες δεν έχουν πάντα την ίδια χωρητικότητα. Υπάρχουν συσκευασίες που χωρούν 15, 16 ή 17 κιλά. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, είναι καλό να προσδιορίζεται σαφώς το καθαρό βάρος κατά την αγοραπωλησία, τόσο από τον παραγωγό όσο και από τον καταναλωτή.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι αν και απαγορεύεται η πώληση του ελαιολάδου στον τενεκέ η αποθήκευσή του επιτρέπεται τόσο για προσωπική χρήση όσο και για επαγγελματική διακίνηση. Επιπλέον, είναι αποδεκτή όταν η πώληση πραγματοποιείται απευθείας από τον παραγωγό με τα ανάλογα παραστατικά.