Μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου οι τουρκικές δυνάμεις πήραν τα σπίτια των Αρμενίων στις περιοχές που κατελήφθησαν (και οι Αρμένιοι τα έκαψαν) παρόμοια τακτική ακολούθησαν οι Τούρκοι και στην Λιβύη καθώς παίρνουν τα σπίτια των Λίβυων προς δική τους χρήση και για μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες Τουρκμένοι ετοιμάζονται για να πολεμήσουν στην Ινδία στην περιοχή του Κασμίρ εναντίον των Ινδών.
Οι Τουρκμένοι έχουν καταστεί οι «foot soldiers» της Άγκυρας οι οποίοι επιβάλουν τις τουρκικές επιδιώξεις σε όλα τα σημεία του αρχέγονου Τουράν.
Συνολικά έχει υπολογιστεί πως η Άγκυρα έχει μεταφέρει 20 χιλιάδες μαχητές από την Συρία στην Λιβύη. Πρόκειται για Τουρκμένους μαχητές.
«Οι ξένοι ήρθαν εδώ ως φιλοξενούμενοι, αλλά τώρα καταλαμβάνουν τα σπίτια σας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
Αυτό δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, τονίζοντας : «Αυτοί προκαλούν τη ροή όπλων στη χώρα σας και η χώρα σας δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα».
Οι δηλώσεις της έγιναν κατά την τρίτη συνάντηση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στην Τυνησία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η παρουσία ξένων στη Λιβύη δεν είναι προς το συμφέρον σας, αλλά μάλλον αυτοί έχουν όφελος από τη Λιβύη».
Η Ουίλιαμς είπε ότι υπάρχει μια σοβαρή κρίση με την ξένη παρουσία στη Λιβύη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό σας».
Εντούτοις επεσήμανε «Έχουμε προχωρήσει πολύ στο φόρουμ διαλόγου στην Τυνησία, με τον καθορισμό ημερομηνίας για τις εκλογές».
Όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας, είπε ότι είναι “ακόμη εύθραυστη” στη Λιβύη , παρά την μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών συνομιλιών, και την ικανότητα ανάπτυξης ενός χάρτη πορείας που θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές, είπε.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα ετοιμάζει τους μισθοφόρους της στην Συρία, ώστε μετά από το Καραμπάχ, να τις στείλει στο Κασμίρ, για να πολεμήσουν υπέρ του Πακιστάν και ενάντια στην Ινδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από τοπικές πηγές το ANF, ο τζιχαντιστής Αμπού Εμσά που είναι επικεφαλής της ταξιαρχίας Σουλεϊμάν Σαχ, οργάνωσης που εντάχθηκε στον Συριακό Εθνικό Στρατό (SMO), πριν από 5 μέρες είπε στα μέλη του που βρίσκονται στο Αφρίν πως το τουρκικό κράτος επιθυμεί να ενισχύσει το Κασμίρ.
Ο Αμπού Εμσά ανέφερε πως οι Τούρκοι αξιωματικοί θα ζητούσαν και από τους διοικητές άλλων συμμοριών του SMO, να δηλώσουν τα ονόματα εκείνων που θα ήθελαν να πάνε στο Κασμίρ.
Ο Αμπού Εμσά ανέφερε ότι όσοι φύγουν από την οργάνωση θα εγγραφούν στη λίστα και θα λάβουν χρηματοδότηση 2.000 δολαρίων. Στα μέλη της οργάνωσης πουυ συνάντησε στο Σχίγε, τους είπε πως το Κασμίρ είναι μία ορεινή περιοχή όπως και το Καραμπάχ, όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.
Τοπικές πηγές ανέφεραν προς το τουρκικό κράτος εδώ και μικρό διάστημα διεξάγει αυτή τη δραστηριότητα σε Εζάζ, Τζεράμπλους, Μπαπ, Άφριν και Ιντλίμπ, επιλέγοντας έτσι τα ονόματα των τζιχαντιστών που θα μεταφερθούν κρυφά.
Στο ζήτημα του Κασμίρ πού υπάρχει μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, το τουρκικό κράτος υποστηρίζει το Πακιστάν. Το Πακιστάν όπως και το Κατάρ υποστηρίζει τις επιθέσεις του τουρκικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του τουρκικού Κράτους στο πρακτορείο Αnadolu, αναφέρει ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στο Κασμίρ είναι ίσης αξίας με το πρόβλημά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στις 13 Νοεμβρίου οι δύο δυνάμεις αντάλλαξαν πυκνές βολές πυροβολικού ανάμεσά τους, στην περιοχή του Κασμίρ. Στις αμοιβές αυτές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και δεκάδες αλλά τραυματίστηκαν. Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος της 740m γραμμής ελέγχου που χωρίζει το Αζάντ Κασμίρ (Πακιστάν) από το Τζαμού Κασμίρ (Ινδία). Επίσης πριν από πέντε μέρες τρεις Ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην ίδια γραμμή.
Πακιστάν και Τουρκία στα τελευταία χρόνια ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους. Πακιστάν, Τουρκία και Κατάρ σύστησαν κοινό μέτωπο ενάντια στη Γαλλία που είχε γίνει στόχος επιθέσεων από τζιχαντιστές. Επίσης το Σεπτέμβριο του 2019, Πακιστάν ,Τουρκία και Μαλαισία συμφώνησαν σε έναν παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην ισλαμοφοβία και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα κοινό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο Φαχρεττίν Αλτούν-Πρόεδρος της Διεύθυνσης Eπικοινωνίας της Προεδρίας, σε δήλωση που έκανε τον Φεβρουάριο, ανέφερε πως στόχος είναι ως το 2023 η εμπορική συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας να φτάσει τα 5 δις δολάρια και η οικονομική τους συνεργασία να ενδυναμωθεί. Ο Αλτούν πρόσθεσε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά πεδία στην άμυνα και στην ενέργεια.
Το τουρκικό κράτος κινητοποιήθηκε επίσης σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές, για να αναγνωριστεί το κομμάτι της Βόρειας Κύπρου που έχει καταλάβει. Το Νοέμβριο ΜΜΕ φιλικά προς το καθεστώς του Ερντογάν, είχαν υποστηρίξει πως μετά από την επιτυχία στο Καραμπάχ η KKTC, “θα αναγνωριστεί από φίλες χώρες”. Στο πλαίσιο αυτό ο Ερσίν Τατάρ-νέος ΠτΔ του υπό τουρκική κατοχή κομματιού της Κύπρου, στο σύντομο μέλλον αναμένεται να επισκεφτεί το Πακιστάν τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την “αναγνώριση”.
Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η επανίδρυση του αρχαίου Τουράν. Ένας ενιαίος τουρκικός χώρος από τον Καύκασο μέχρι την Μογγολία και από τα Ουράλια μέχρι τις αρχές της Ινδίας.
Οι σχεδιασμοί Ερντογάν είναι μεγαλεπήβολοι.
Δύο βασικά στοιχεία αποκομίσαμε από την εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, γιατί όποιος νομίζει πως δεν εμπλέκεται άμεσα υπέρ των Αζέρων μάλλον ζει στον «κόσμο του Μάρλμπορο».
Η Τουρκία έχει εμπλακεί άμεσα σε τρία πολεμικά μέτωπα: Στην Συρία, στην Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα κοινά σημεία και στα τρία μέτωπα είναι η χρήση των τουρκικών UAV και η μεταφορά και χρήση χιλιάδων Τουρκμένων και άρα εθνικά Τούρκων, τζιχαντιστών μαχητών.
«Γεννήθηκαν» και εκπαιδεύτηκαν στο μέτωπο της Συρίας, σκοτώνοντας χιλιάδες Σύρους στρατιώτες και εν συνεχεία εξήγαγαν τις ικανότητές τους κατά των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ στην Λιβύη και κατά των σκληροτράχηλων Αρμενίων του Αρσάχ αλλά και της ίδιας της Αρμενίας.