30/06/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

«Απλώνει πόδι» στην Αφρική η Μόσχα – Η Ρωσία στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Μπουργκίνα Φάσο

Κοινοποίηση:
lavrof

Θα στείλει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες και εκπαιδευτές

Περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και εκπαιδευτές πρόκειται να παράσχει η Ρωσία στη Μπουρκίνα Φάσο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως υποστήριξε το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα θα στείλει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες και εκπαιδευτές στην Μπουρκίνα Φάσο για να βοηθήσει τη δυτικοαφρικανική χώρα να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μπουρκίνα Φάσο, που τελεί υπό στρατιωτική ηγεσία μετά το 2022, έχει φιλοξενήσει αποσπάσματα της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner.

«Από τις πρώτες κιόλας επαφές μεταξύ των χωρών μας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Τραορέ, εργαζόμαστε πολύ στενά σε όλους τους τομείς της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δεσμών στον στρατιωτικό και στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα», ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μπουρκίνα Φάσο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι χάρη σε αυτή τη συνεργασία, οι εναπομείναντες θύλακες τρομοκρατίας στο έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο θα καταστραφούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Ο Λαβρόφ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων στην Αφρική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναπτυσσόμενες χώρες πίσω από το όραμά της για έναν «πολυπολικό κόσμο» που δεν θα κυριαρχείται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πρώην ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Οι αυξανόμενοι ρωσικοί δεσμοί ασφαλείας με την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, όπου στρατιωτικοί ηγέτες έχουν καταλάβει την εξουσία με στρατιωτικά κινήματα, αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.

Ξεχωριστά, το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι ο ρωσικός γίγαντας αλουμινίου Rusal βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε για την παραχώρηση άδειας εξόρυξης βωξίτη.

Η Rusal έχει ήδη δραστηριότητες στη γειτονική Γουινέα.

Ο υπουργός εξόρυξης της Σιέρα Λεόνε προέβη στα σχόλια αυτά στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Το RIA ανέφερε επίσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι η κορυφαία παραγωγός διαμαντιών της Ρωσίας Alrosa σχεδιάζει συνομιλίες με τη Σιέρα Λεόνε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: