Αποδεκατίζονται οι Ουκρανοί, 30.000 νεκροί ή σοβαρά τραυματίες το μήνα

Κοινοποίηση:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με την κατάσταση στο μέτωπο να φαντάζει απελπιστική για τον ουκρανικό στρατό καθώς οι δυνάμεις του ξεμένουν τόσο από εξοπλισμό και πυρομαχικά όσο και από ανθρώπινο δυναμικό – το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι πάνω από 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023 – οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε όλες τις γραμμές του μετώπου και αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν και περισσότερα εδάφη.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μεγάλο μέρος του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί να έχει «κολλήσει» στα χιόνια και επί της ουσίας να έχει «αχρηστευτεί», ενώ υπογραμμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών.
Και ενώ οι Ουκρανοί αδυνατούν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για τη νέα κινητοποίηση στρατιωτών που χρειάζονται για να συνεχίσουν να πολεμούν, υπάρχουν πληροφορίες πως εάν το νομοσχέδιο για την επιστράτευση «περάσει» τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί… «αντάρτικο» και μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που μέλημα της θα είναι η εκεχειρία και η κατάπαυση πυρός.
Απέναντι στους αποδεκατισμένους Ουκρανούς, οι Ρώσοι μιλούν για νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδίδονται στις δυνάμεις του, τη στιγμή που καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές που θέλουν τον ρωσικό στρατό να φτάνει μέχρι το Kharkiv και την Οδησσό, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η Ουκρανία από την πρόσβαση της στην θάλασσα.

ABC: Αύξηση 30% στον αριθμό των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών

Κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών τις τελευταίες εβδομάδες, όπως μεταδίδει το ABC επικαλούμενο Ουκρανούς γιατρούς.
Σύμφωνα με τον Sergei Ryzhenko, επικεφαλής γιατρό σε νοσοκομείο του Dnepr, καθημερινά γίνονται δεκτοί 40 έως 100 βαριά τραυματίες ενώ οι γιατροί πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση 50 έως 100 χειρουργικές επεμβάσεις.
Όπως λέει, οι περισσότερες επεμβάσεις αφορούν ακρωτηριασμούς.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, περίπου 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά σε μηνιαία βάση.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του 2023, περισσότεροι από 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.

Χωρίς συμφωνία για τη νέα κινητοποίηση Ουκρανών

Και ενώ ο ουκρανικός στρατός ξεμένει από στρατιώτες, η ουκρανική Βουλή αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία επί του νομοσχεδίου για τη νέα κινητοποίηση Ουκρανών που μεταξύ άλλων προβλέπει και αυστηρές ποινές για όσους δεν κάνουν την στρατιωτική τους θητεία.
Ο Ουκρανός βουλευτής, Alexey Goncharenko υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν θα πάει στη Βουλή για εξέταση σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς θα επανεξεταστεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή εθνικής ασφάλειας αργότερα εντός της ημέρας, ενώ άλλοι βουλευτές υποστηρίζουν πως κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντίθετες με το Σύνταγμα.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky είχε αναφέρει πως η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία είχε ζητήσει την κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών, κάτι που στη συνέχεια είχε διαψεύσει ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, γεγονός που πυροδότησε μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση στην ηγεσία της Ουκρανίας.

Soskin (σύμβουλος πρώην πρωθυπουργού Kuchma): Θα δημιουργηθεί… αντάρτικο

Εάν η ουκρανική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την κινητοποίηση, τότε πολλοί Ουκρανοί θα μεταβούν σε παραμεθόριες περιοχές και θα δημιουργήσουν τη δική τους κυβέρνηση αναφέρει ο Oleg Soskin, Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας και πρώην σύμβουλος του πρώην Ουκρανού πρωθυπουργού, Leonid Kuchma.
«Φτάσαμε σε ένα ορόσημο, αυτό είναι ο νέος νόμος για την κινητοποίηση.
Αν προσπαθήσουν να τον περάσουν, τότε είναι λογικό, οι άνδρες να μην θέλουν να γίνουν τροφή… για τα κανόνια.
Τότε είναι που θα αρχίσει η συγκέντρωση των ανδρών στις νότιες και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, όχι κοντά στην Πολωνία αλλά σε Ρουμανία, Μολδαβία, Ουγγαρία» υποστηρίζει ο Soskin.
«Όταν συγκεντρωθούν πολλοί άντρες θα δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα ανακοινώσει ότι η χώρα πρέπει να συμφωνήσει σε εκεχειρία και κατάπαυση πυρός» λέει ο Soskin, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κινητοποίηση των Ουκρανών δεν έχει κανένα νόημα διότι είναι απίθανο η Δύση να συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν.
«Χωρίς δυτική βοήθεια, η επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα πραγματοποιηθεί και χωρίς επίθεση, η ανάγκη για γενική επιστράτευση εξαφανίζεται» λέει ο Soskin.

RBC: Μειωμένη κατά 90% η προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία το 2023 σε σχέση με το 2022

Μειωμένη κατά 90% ήταν η προμήθεια βαρέων όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αναφέρει το RBC, επικαλούμενο στοιχεία από το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου στη Γερμανία.
Βάσει του δημοσιεύματος, ανάμεσα στους μεγάλους προμηθευτές μόνο η Τσεχία εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της.
Όπως αναφέρεται, το 2022, οι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στο Κίεβο 434 τανκ, 89 MLRS και 574 βαριά πυροβόλα.
Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε σε 380 τανκ, οκτώ MLRS και 236 βαριά πυροβόλα.
Η Πολωνία είναι ηγέτιδα όσον αφορά τον αριθμό των παραδόσεων τανκ καθώς παρέδωσε περισσότερες από 260 μονάδες, ενώ επισημαίνεται πως η Ουκρανία παρέλαβε κυρίως T-72 και Leopard, όσον αφορά τα άρματα μάχης.
Όσον αφορά τα MLRS, από τα 97 που υποσχέθηκε η Δύση, παρέδωσε τα 78 ενώ από 810 βαριά πυροβόλα, παρέδωσε τα 585.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συνολική βοήθεια που χορηγήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2023, ήταν σχεδόν 90% μικρότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022.
Η Ρωσία εκτιμά ότι 54 κράτη παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Washington Post: Το μεγαλύτερο λάθος των ΗΠΑ εάν σταματήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία – Τέλος στην παγκόσμια ηγεσία τους

Ένας πιθανός τερματισμός της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο θα είχε τρομερές συνέπειες για την Ουκρανία και θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εισβολή στο Ιράκ το 2003 αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post.
Το δημοσίευμα, αφού σχολιάζει τη συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για διάθεση περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2024, υποστηρίζει πως βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να εξετάσουν και το θέμα των «πακέτων βοήθειας» σε Ισραήλ και Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεμείνει από κεφάλαια για την Ουκρανία.
Εάν το Κογκρέσο δεν λάβει μέτρα, οι συνέπειες για την Ουκρανία και τον κόσμο θα είναι τρομακτικές» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «ο τερματισμός της υποστήριξης προς το Κίεβο θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον από την εισβολή στο Ιράκ το 2003».
«Οι γεωπολιτικές συνέπειες θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές» επισημαίνει η Washington Post, η οποία επικαλείται την επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, Alina Polyakova που υποστηρίζει ότι «η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας θα έχει καταστροφικές συνέπειες» και θα οδηγήσει στο γεγονός ότι «η Ουκρανία θα υποστεί τελικά ήττα».
«Αυτό θα σημάνει σημαντική πτώση του ρόλου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη.
Ειλικρινά, μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα σηματοδοτήσει το τέλος της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ» αναφέρει η Polyakova.

CNN: Στην πιο δύσκολη κατάσταση της η Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση της μετά τη σύγκρουση με τη Ρωσία υποστηρίζει ο Mikhail Botsurkov, ανταποκριτής του CNN στην Οδησσό, αναφέροντας πως η ζωή των Ουκρανών γίνεται ολοένα και χειρότερη και φτωχότερη μέρα με την ημέρα.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ζοφερή κατάσταση, καθώς οι Ουκρανοί αρχίζουν να πιστεύουν πως τα πακέτα βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πέσουν … θύματα πολιτικής διαμάχης.
Σύμφωνα με το CNN, η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, τη στιγμή που όπως υποστηρίζει, πληροφορίες κάνουν λόγο για αδυναμία πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων τον Ιανουάριο.

Marochko (Ρώσος αντισυνταγματάρχης): Κόλλησε στα χιόνια ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός

Ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός των Ουκρανών κόλλησε στα χιόνια σε ορισμένες περιοχές του μετώπου υποστηρίζει ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, Andrey Marochko.
«Μεγάλος όγκος χιονοπτώσεων παρέλυσε σε πολλές περιοχές τις δραστηριότητες ανεφοδιασμού, εκκένωσης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη γραμμή μάχης», είπε ο Marochko, αναφέροντας πως το κύριο πρόβλημα ήταν η κακή ποιότητα των ελιγμών των δυτικών οχημάτων, τόσο τροχοφόρων όσο και ερπυστριοφόρων, σε ελαφρύ χιόνι.
«Προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας σοβιετικό εξοπλισμό, γκρέιντερ και τρακτέρ» επισημαίνει ο Marochko.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.