Αποκάλυψη! Νέο μοντέλο προβλέπει την εξάπλωση πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την πυρκαγιά στο χωριό Λιθί, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016. Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Χίο, που κατέκαψε, από χθες τα χαράματα που ξεκίνησε, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, ώστε να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις, τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα τρία ελικόπτερα, που το βράδυ παρέμειναν στη Χίο ώστε να ξεκινήσουν τις ρίψεις από το πρωί. Η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ  μεγάλη είναι η ζημιά στα μαστιχόδεντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί. Τρίτη 26 Ιουλίου 2016.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΓΙΑΣ

Εξειδικευμένο σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς για την Ελλάδα αναπτύσσουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Το προγνωστικό σύστημα (WRF-SFIRE), που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, βασίζεται στη σύζευξη ενός εξελιγμένου μετεωρολογικού μοντέλου (WRF) και ενός εξειδικευμένου μοντέλου προσομοίωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς (SFIRE).

Η εφαρμογή του θα είναι δυνατή σε επιχειρησιακή βάση (24/7/365), για οποιοδήποτε περιστατικό (αγροτό-)δασικής πυρκαγιάς ανά την Ελληνική επικράτεια. Μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες από την ενεργοποίηση του, το WRF-SFIRE θα παρέχει λεπτομερείς προγνώσεις για τη διεύθυνση της κίνησης, την ταχύτητας διάδοσης και την ένταση των μετώπων της πυρκαγιάς κατά τις πρώτες 12 ώρες, καθώς και προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου και του πεδίου της θερμοκρασίας, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πυρκαγιάς («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Οι προγνώσεις θα παρέχονται σε υπερ-υψηλή οριζόντια ανάλυση, ίση με 95 m, και με χρονικό βήμα 15 min.

Στο επόμενο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την μεγάλη πυρκαγιά του Καλάμου, τον Αύγουστο του 2017.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: