Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται κοντά στη σύναψη ενός ιστορικού, συνολικού αμυντικού συμφώνου, αποκαλύπτει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους από τις δύο πλευρές.
Όπως μετέφεραν οι πηγές στο διεθνούς εμβέλειας έντυπο, η επιτυχία των διπλωματικών προσπαθειών εξαρτάται από τη «στάση του Ισραήλ ως προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους» και τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αν και ο τερματισμός της σύγκρουσης δεν αποτελεί προϋπόθεση, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η αμυντική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την περιφερειακή θέση της Σαουδικής Αραβίας και θα ενισχύσει τον στρατιωτικό ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Οι πηγές προσθέτουν ότι το σχέδιο συνθήκης αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό ως πρότυπο τη Συνθήκη Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε σε ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία εργάζονται ενεργά τους τελευταίους μήνες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι βασικές προϋποθέσεις είναι η επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα και η εφαρμογή της απόφασης για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Το Ριάντ διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον για τη σύναψη αμυντικού συμφώνου, εχοντας λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, που μπορούν προοπτικά να οδηγήσουν και σε μια νέα συμφωνία με το Ισραήλ.
Ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει στο Ριάντ το καθεστώς ενός «μεγάλου συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ» ή να συνάψει μια συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μπαχρέιν, βάσει της οποίας οι χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των στρατιωτικών-τεχνικών και πληροφοριών. Επιπλέον, η συμφωνία ενδέχεται να προβλέπει μια αμερικανική βοήθεια για τη δημιουργία του πυρηνικού προγράμματος της Σαουδικής Αραβίας.
Παραμύθια. Η Σαουδική Αραβία θέλει να μπει στους BRICS όπου είναι η Κίνα και η Ρωσία