Ο ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) σκοπεύει να συνεχίσει την παγκόσμια στρατηγική εμβολιασμού του. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο φέτος το 2022.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η διανομή ενισχυτικών εμβολίων Covid-19 είναι μια «ανήθικη» και «άδικη» πράξη σε σχέση με την κραυγαλέα ανισορροπία μεταξύ των «υπερεμβολιασμένων» δυτικών χωρών και των φτωχών χωρών. έλλειψη εμβολίων. Πράγματι, φαίνεται ότι λιγότερο από το 10% των κατοίκων σε αυτές τις χώρες έχουν λάβει μια δόση του εμβολίου, ενώ ο ΠΟΥ στοχεύει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο μέχρι το τέλος του 2022.
Ο Tedros υποστηρίζει τη δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο Covid
Για τον επικεφαλής του ΠΟΥ, κ. Τέντρος, μόνο ο δίκαιος εμβολιασμός θα επέτρεπε τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και την πρόληψη μελλοντικών απειλών. Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γιατρός Τέντρος είπε ότι « το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μια δόση του εμβολίου για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του 83% των Αφρικανών. »
Μια απαράδεκτη κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Τέντρος, υπενθύμισε ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας κατά το έτος 2022. Επιπλέον, ελπίζει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, των ηλικιωμένων, καθώς και άτομα σε κίνδυνο.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια έκκληση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για το 2022. Ανέφερε ότι ένας προϋπολογισμός 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητος για να σωθούν οι ζωές εκατομμυρίων ατόμων ενόψει αυτής της πανδημίας.
Τα τρία σενάρια COVID του ΠΟΥ για το 2022
Ο Tedros παρουσίασε επίσης το τρίτο στρατηγικό σχέδιο πανδημίας. Ο ΠΟΥ προβλέπει τρία πιθανά σενάρια επιδημίας για το 2022.
Το πιο πιθανό για τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, θα ήταν ότι: « ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά η σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί θα μειωθεί σταδιακά καθώς αυξάνεται η ανοσία, χάρη στον εμβολιασμό και τις λοιμώξεις ».
Επίσης, ζητά από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, στον εμβολιασμό και στην εφαρμογή διαφόρων κοινωνικών μέτρων, στη βελτίωση της κλινικής περίθαλψης, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποιεί επίσης για ένα χειρότερο σενάριο . Φοβάται « έναν πιο μολυσματικό και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Μπροστά σε αυτή τη νέα απειλή, η προστασία των πληθυσμών, χάρη σε προηγούμενο εμβολιασμό ή μόλυνση έναντι σοβαρών μορφών ασθένειας ή θανάτου θα μειωθεί γρήγορα ». Μια τέτοια κατάσταση θα αναγκάσει τις υγειονομικές αρχές και τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο καλύτερο σενάριο, « θα βλέπαμε να εμφανίζονται λιγότερο σοβαρές παραλλαγές και δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα σκευάσματα ενισχυτικής δόσης και εμβόλια ». Αλλά ως συνήθως ο ΠΟΥ είναι πρωταθλητής στην ενορχήστρωση του φόβου, για τη Maria Van Kerkhove , επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών στον ΠΟΥ, αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, επειδή « ο ιός έχει ακόμα πολλή «ενέργεια» . Για τον ΠΟΥ, ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού κάθε χώρας παραμένει απαραίτητος για τον έλεγχο της πανδημίας.
Παρόλο που ο ΠΟΥ έχει αναγνωρίσει ορισμένες παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID, ο Γενικός Διευθυντής του δεν αμφισβήτησε ποτέ το δόγμα του πλήρους εμβολιασμού.