Αποκαλύφθηκε τεράστιο σπήλαιο στη Σελήνη – «Ιδανικό μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι» (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλαιο μήκους ογδόντα περίπου μέτρων στη Σελήνη αποκάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να αποτελεί ένα «ιδανικό μέρος για να ζουν οι άνθρωποι».

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός σπηλαίου 100 μέτρων στη Σελήνη, εκτιμώντας πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλα σπήλαια που δυνητικά θα μπορούσαν στο μέλλον να φιλοξενήσουν βάσεις αστροναυτών και κατ΄ επέκταση, τους ανθρώπους γενικά.

Ειδικότερα, μια ομάδα αστρονόμων γνωστοποίησε στις 15 Ιουλίου πως υπάρχουν ενδείξεις για ένα μεγάλο σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στη «Θάλασσα της Ηρεμίας» (Sea of Tranquility), μόλις 400 χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισης του Apollo 11. Η αποκάλυψη αυτή, έγινε με τη χρήση ραντάρ στην περιοχή αυτή.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο πλάτους 45 μέτρων και μήκους έως 80 μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί σε 14 γήπεδα τένις, του οποίου η είσοδος φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα λάκκο στη «Θάλασσα της Ηρεμίας».

Η ανάλυση των δεδομένων ραντάρ που συλλέχθηκαν από το ρομπότ αναγνώρισης της NASA (LRO) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, αποκάλυψε ότι ο λάκκος Mare Tranquillitatis, ο βαθύτερος γνωστός λάκκος στο φεγγάρι, οδηγεί σε μια σπηλιά, περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κατακόρυφους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα επικλινές δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται κι άλλο κάτω από το έδαφος.

Σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα κύλησε στη Σελήνη, δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το βράχο. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Κατ’ αναλογία με τη Γη θα μπορούσε να μοιάζει με το ηφαιστειακό σπήλαιο στο Λανθαρότε της Ισπανίας, εξήγησε ο Λεονάρντο Κάρερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Λορένζο Μπρουζόνε, προχώρησαν στην εν λόγω αποκάλυψη.

Πιθανόν οι άνθρωποι να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια

Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, Χελεν Σάρμαν, σε συνέντευξή της στο BBC ανέφερε πως το σπήλαιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα έμοιαζε με ένα καλό μέρος για βάση των αστροναυτών, ενώ συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.

«Σε τελική ανάλυση, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπηλιές, οπότε είναι λογικό να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές στη Σελήνη», λέει ο καθηγητής Κάρερ.

Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι ραντάρ, κάμερες ή ακόμα και ρομπότ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Κούλα πάρε το βρωμόσογό σου και πάνε μείνε εκεί

  2. Τέλειο!Καταστρέψαμε τον πλανήτη Γη, καιρός τώρα να ρημαξουμε και το φεγγάρι.

Comments are closed.