Λιμενικό και ΕΥΠ εξάρθρωσαν το πιο σκληρό κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με έδρα τα Δωδεκάνησα. Ευθύνεται για τις περισσότερες διακινήσεις από την Τουρκία στο Νότιο Αιγαίο με δεκάδες μετανάστες να δίνουν 6.000 ευρώ ο καθένας για το “ταξίδι της ελπίδας” προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς την Ευρώπη.
Οι “εγκέφαλοι” ήταν ένας πατέρας 44 ετών από τη Συρία και ο 16χρονος γιος του. Είχαν στήσει το “στρατηγείο” τους στη Ρόδο.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου όταν σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ένα ύποπτο θαλαμηγό σκάφος να αποβιβάζει μετανάστες στην ακτή Κεραμένη του Μονόλιθου της Ρόδου και στη συνέχεια να κινείται προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων το λιμενικό ακινητοποίησε το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο 22χρονος χειριστής και ο 29χρονος βοηθός του-“και οι δυο υπήκοοι Τουρκίας.
Παράλληλα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή 11 μετανάστες.
Στο σημείο αποβίβασης των αλλοδαπών εντοπίστηκαν δύο οχήματα. Με το ένα όχημα, ένας διακινητής μετέφερε και φυγάδευσε τέσσερις μετανάστες από το σημείο αποβίβασης τους στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου. Στη συνέχεια έκρυψε το όχημα μέσα σε περίφρακτο χώρο βίλας στην περιοχή της Κρεμαστής. Ο ίδιος διακινητής μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς με το δεύτερο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν στη πόλη της Ρόδου, όπου όλοι τους συνελήφθησαν.
Νωρίτερα οι διακινητές είχαν πάει σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου για επιτήρηση των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού.
Έγιναν κατ’ οίκον έρευνες σε τρία σπίτια, τα δύο ήταν κρυψώνες μεταναστών και το τρίτο η βίλα που έμεναν τα μέλη της οργάνωσης ενώ έγινε έφοδος και στην επιχείρηση του Έλληνα.
Συνολικά εντοπίστηκαν 31 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, 34 ταυτότητες άλλων χωρών, 11 ελληνικές κάρτες ασύλου, 1 άδεια διαμονής Ισπανίας, 1 δίπλωμα οδήγησης Γαλλίας και 16 διαβατήρια διαφόρων χωρών.
Το Κύκλωμα είχε ρόλους: Ο αρχηγός είχε αναλάβει τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράνομους μετανάστες.
Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την παραλαβή τους από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους έκρυβαν από τις ελληνικές αρχές μεταφέροντάς τους σε safe houses και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.