Μία ασυνήθιστη και απόκοσμη εικόνα αντίκρισαν τα μάτια των Αθηναίων.
Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι το λεκανοπέδιο, βάφοντας τον ουρανό σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Βαγγέλη Γερασόπουλου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Υπήρξε μια αύξηση των συγκεντρώσεων ανήλθαν στα 15 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο αέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Οι συγκεντρώσεις αυτές δεν ήταν υψηλές και δεν ήταν ανησυχητικές γιατί ο καπνός κινήθηκε σε υψηλότερα στρώματα και από τις πρώτες πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Οι δορυφόροι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία της πυρκαγιάς. Λόγω των βόρειων ανέμων ο καπνός κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση 150χλμ, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής και φθάνοντας μέχρι το Μυρτώο πέλαγος δίνοντας αυτή την ζοφερή εικόνα πάνω από το Αιγάλεω.
«Μία περιοχή που δεν έχει δεχθεί δασική πυρκαγιά, τουλάχιστον σημαντική ,τα τελευταία 20 χρόνια υπήρχε διαθέσιμη καύσιμη ύλη και η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά ξηρή -κυρίως της νεκρής καύσιμης ύλης-με αποτέλεσμα η δασική πυρκαγιά υπό τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, να αποκτήσει ένταση. Το χρώμα του καπνού το πυκνό μαύρο χρώμα οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός». ήταν τα λόγια του Δρ. Μετεωρολογίας, Ερευνητή Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργου Παπαβασιλείου.
Στις μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές της Ρωσίας μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες εκλύθηκαν 17,2 γιγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσω του καπνού που έκανε το γύρο του κόσμου. Διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από την καμένη βλάστηση όπου είχε για αιώνες αποθηκευτεί.