Επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου πέντε τόνων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ποσοτήτων ληγμένων φυτοφαρμάκων βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελευταίες ώρες, σε καπναποθήκη επί της οδού Σοφοκλέους 34, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.
Τις εργασίες απομάκρυνσης των ληγμένων γεωργικών φαρμάκων και κενών συσκευασιών που παρέμεναν επί σειρά ετών στη συγκεκριμένη καπναποθήκη, επιθεώρησε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιουτίκας χαρακτήρισε «σήριαλ» που έφτασε στο τέλος του, την απομάκρυνση των πέντε τόνων ληγμένων φυτοφαρμάκων. «Είναι μια ιστορία παλιά που ταλανίζει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ένα κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, που παραχωρήθηκε πριν από χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μαζί με το κτίριο παραλάβαμε και αυτή τη “βόμβα” για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Γιουτίκας θύμισε το ιστορικό της υπόθεσης και τους δύο άγονους διαγωνισμούς, έως τη σημερινή τελική επιχείρηση, για την απομάκρυνση και μεταφορά των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων στο εξωτερικό. «Αναλάβαμε την υποχρέωση να τα απομακρύνουμε εμείς. Ξεκίνησε τώρα η μεγάλη διαδικασία απομάκρυνσης, έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός περιμετρικά του κτιρίου με ειδική σήμανση. Από χθες ειδικά συνεργεία του αναδόχου βρίσκονται στο χώρο με κατάλληλο εξοπλισμό, επειδή πρόκειται για επικίνδυνες συσκευασίες», πρόσθεσε.
Με ειδικά γερανοφόρα μηχανήματα -όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας- κατεβαίνουν με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα από τον 4ο όροφο του κτιρίου και τοποθετούνται σε ειδικό κλειστό όχημα του αναδόχου, ώστε να οδηγηθούν, τις επόμενες ώρες, εκτός Ελλάδας, σε αδειοδοτημένες μονάδες στη Γαλλία και τη Γερμανία, για αποτέφρωση.
«Έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες η προεργασία από τον ανάδοχο και το αργότερο αύριο θα τελειώσει η αποκομιδή και το κτίριο θα είναι καθαρό από τα φυτοφάρμακα, κάτι που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πλέον υπάρχει ικανοποίηση, γιατί ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα απομακρύνονται από το κτίριο 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2 -dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 34 ανήκε στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού και παραχωρήθηκε το 2005 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δωρεάν, για 99 έτη στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα -γεωργικά φάρμακα- ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν.