Αποφυλακίζεται σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζον Γουόκερ Λιντ, ο άνδρας που έγινε γνωστός ως ο «αμερικανός ταλιμπάν».
Ο Λιντ συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2001, όπου υπηρετούσε στις τάξεις των ανταρτών Ταλιμπάν. Η σύλληψή του προκάλεσε κύμα οργής στις ΗΠΑ, οι οποίες «σείονταν» από τον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Κατά την δίκη του ο 21χρονος τότε Λιντ παραδέχτηκε πως ήθελε να υποστηρίξει το «τζιχάντ», όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ. Διευκρίνισε όμως ότι ουδέποτε εξίσωσε το τζιχάντ με την τρομοκρατία ή τον αντιαμερικανισμό και αποκήρυξε τις ενέργειες του ηγέτη της αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, τις οποίες θεωρούσε αντίθετες στο πνεύμα του μουσουλμανισμού.
Ο Λιντ τελικά καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη όμως αφήνεται ελεύθερος μετά από 17 χρόνια, λόγω καλής διαγωγής. Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι αυστηροί, και περιλαμβάνουν απαγόρευση εξόδου από την χώρα και τακτική παρακολούθηση από τις Αρχές. Θα χρειάζεται άδεια για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Αύριο με πολλά ερωτήματα
Δεν είναι σαφές τι θα πράξει ο 38χρονος πλέον Λιντ μετά την απελευθέρωσή του.
Το περιοδικό Foreign Policy έχει δημοσιεύσει κυβερνητικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον έως το 2016 ο Λιντ είχε «εξτρεμιστικές» αντιλήψεις και τασσόταν υπέρ παγκόσμιου τζιχάντ.
Ο «αμερικανός ταλιμπάν» ανατράφηκε ως καθολικός χριστιανός στην Καλιφόρνια όμως σε ηλικία 16 ετών ασπάστηκε το ισλάμ.
Το 2000, με την στήριξη των γονιών του, μετέβη στην Υεμένη και εν συνεχεία στο Πακιστάν για θρησκευτικές και γλωσσολογικές σπουδές.
Τον επόμενο χρόνο πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στο Αφγανιστάν, όπου εντάχθηκε εθελοντικά στους Ταλιμπάν, παρά τις ακρότητες που είχε διαπράξει το καθεστώς τους. Ο πατέρας του είχε δηλώσει πως ο Λιντ συναντήθηκε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν κατά την θητεία του σε κέντρο εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το κρατικό αμερικανικό δίκτυο NPR.
Σύμφωνα με το CNN, παρά τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής του, ο 38χρονος επιθυμεί να μεταναστεύσει στην Ιρλανδία, καθώς έχει αποκτήσει και ιρλανδική υπηκοότητα.