Αποχώρηση Μπεν-Γκβιρ: Κίνδυνος πολιτικής αποστασιοποίησης στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
israel-tanks-1642024-208-768x432

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ και σκληροπυρηνικό μέλος της κυβέρνησης, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στην περιοχή του Λιβάνου. Σε πρόσφατη συνάντηση με βουλευτές του κόμματός του, Otzma Yehudit, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η αποδοχή μιας κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας.

 

Ο Μπεν-Γκβιρ τόνισε ότι εάν ο Νετανιάχου συμφωνήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η δήλωσή του περιλάμβανε την προειδοποίηση ότι αν η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μετατραπεί σε μόνιμη, τότε το κόμμα του θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η στρατηγική προσέγγιση απέναντι στον εχθρό πρέπει να είναι επιθετική. Ο Μπεν-Γκβιρ υπογράμμισε ότι όταν ο αντίπαλος είναι αδύναμος ή «γονατισμένος», δεν πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να ανακάμψει. Αντίθετα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την πλήρη νίκη.

Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν τη σκληρή στάση που διατηρεί το ακροδεξιό κόμμα απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή και τις προθέσεις τους για τη διαχείριση των σχέσεων με τους γείτονες.

«Εάν μια προσωρινή κατάπαυση γίνει μόνιμη… όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές του Otzma Yehudit θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση και τον συνασπισμό», προειδοποίησε.

 

Νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης Νετανιάχου, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, έπειτα από διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

 

Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response