Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Οταν έχεις έναν άνθρωπο που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και µπορείς να τον εκλέξεις µε 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις γι’ άλλον», υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαµάνης, επισηµαίνοντας ότι, όταν µπορεί να υπάρξει τέτοια ευρεία πλειοψηφία, δεν µπορούµε να πάµε σε τρίτη ψηφοφορία για να βγάλουµε Πρόεδρο και σηµείωσε µε νόηµα.
«Από τα ονόµατα που κυκλοφορούν για τη θέση του Προέδρου, κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του κ. Παυλόπουλου». Το «χτύπηµα» του κ. Κακλαµάνη ήρθε δύο ηµέρες µετά το αποκαλυπτικό δηµοσίευµα των «Παραπολιτικών», το οποίο προκάλεσε την αναµενόµενη ενόχληση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Με δεδοµένη τη σχέση των κ. Παυλόπουλου – Κακλαµάνη, η οποία είχε επισηµανθεί και στο ρεπορτάζ του προηγούµενου φύλλου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν τα όσα υποστήριξε δηµόσια ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος της Βουλής στον ίδιο τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που, γνωρίζοντας την πολιτική ιδιοσυγκρασία του κ. Κακλαµάνη, επισήµαναν ότι «ήταν το λιγότερο που θα µπορούσε να κάνει απέναντι σε έναν άνθρωπο που τιµά και εκτιµά».
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν υπήρξε κάποιο παρασκήνιο πίσω από τις δηµόσιες αναφορές του πολύπειρου στελέχους, η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίµου δεν υποδέχτηκαν µε δάφνες τη δήλωση στήριξης από την πλευρά Κακλαµάνη.
«Ηταν λάθος και κάνει κακό», ανέφεραν µε νόηµα, επαναλαµβάνοντας τη θέση που δηµοσίως έχει διατυπώσει για το θέµα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ανεπίκαιρο να συζητούµε για κάτι που ο πρόεδρος έχει πει ότι θα ξεκινήσει να συζητά µετά την Πρωτοχρονιά», αναφέρουν στα «Π» πρόσωπα που κινούνται πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου.
Οι ίδιοι, µάλιστα, πηγαίνουν ένα βήµα παρακάτω, επισηµαίνοντας ότι «όταν ο Πρόεδρος (σ.σ.: Παυλόπουλος) µπαίνει στη διαδικασία να απαντά σε δηµοσιεύµατα, απλώς αδικεί τον εαυτό του…».
KAΛΟ ΚΛΙΜΑ
Ανεξάρτητα, όµως, από τα παραπάνω, σήµερα τα «Π» προχωρούν σε µια αποκάλυψη που σχετίζεται µε τα όσα έχουν δει τις τελευταίες µέρες το φως της δηµοσιότητας, µε αφορµή το αποκαλυπτικό δηµοσίευµα του περασµένου Σαββάτου.
Σύµφωνα µε πρόσωπο που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, το απόγευµα της Τρίτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάµεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Το τηλεφώνηµα ήταν εστιασµένο στις δηλώσεις που είχαν γίνει λίγη ώρα νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαµάνη.
«Πίστεψέ µε, δεν έχω καµία σχέση µε αυτά που είπε ο Νικήτας», έσπευσε να διευκρινίσει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, απευθυνόµενος στον πρωθυπουργό. «Είναι ανεπίκαιρη η όποια συζήτηση επί του θέµατος και δεν ωφελεί κανέναν. ∆εν έπρεπε να βγει στα ραδιόφωνα ο Νικήτας», λέγεται ότι ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Παυλόπουλο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίµα, γεγονός που ενθάρρυνε σε προσωπικό επίπεδο τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ο οποίος είχε εµφανώς επηρεαστεί από τη γενικότερη παραφιλολογία που αναπτύσσεται κυρίως στα µέσα ενηµέρωσης και σχετίζεται µε την επικείµενη Προεδρική εκλογή.
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίµου απέφευγαν να επιβεβαιώσουν το σχετικό τηλεφώνηµα, επαναλαµβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν συζητάµε για ένα θέµα που θα µας απασχολήσει στα µέσα Ιανουαρίου».
Από εκεί και πέρα, πρόσωπα που γνωρίζουν τα όσα έχουν λάβει χώρα µετά τις πρόσφατες εκλογές, υποστηρίζουν ότι η σχέση των κυρίων Παυλόπουλου και Κακλαµάνη είναι γνωστή και στον κ. Μητσοτάκη.
Ενισχυτικά αυτού λειτουργεί η πληροφορία σύµφωνα µε την οποία ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ήταν ένα από τα πρόσωπα που µετά τις εκλογές εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη θετική άποψη σε σχέση µε την επιλογή του Νικήτα για την αντιπροεδρία της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίµου δεν θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για την Προεδρική εκλογή και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο… Γιατί, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόµη καταλήξει στην επιλογή που θα κάνει.
Απεναντίας, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας εµφανίζεται ιδιαιτέρως αγχωµένος, γεγονός που στην πολιτική µπορεί να οδηγήσει και σε λανθασµένες ενέργειες.