Απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας σε συναυλία Σουίφτ: Η δικηγόρος του τζιχαντιστή υποβαθμίζει την σοβαρότητα του θέματος

Κοινοποίηση:
7eec25a4-taylor-swift

Η δικηγόρος του κύριου υπόπτου, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε μια αποτυχημένη επίθεση κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των προθέσεων του πελάτη της. Σύμφωνα με την ίδια, ο 19χρονος «έπαιζε απλώς με ιδέες», προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει την κρισιμότητα των σχεδίων που είχαν ανακαλυφθεί.

Οι τρεις συναυλίες που ήταν προγραμματισμένες για αυτήν την εβδομάδα ακυρώθηκαν έπειτα από την αποκάλυψη των σχεδίων του νεαρού, ο οποίος φέρεται να είχε εμπνευστεί από την τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Οι αυστριακές αρχές ανέφεραν ότι ο ύποπτος είχε πρόσφατα ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και παραδέχθηκε τις προθέσεις του μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, οι αρχές κατέσχεσαν χημικά υλικά, ματσέτες και άλλες συσκευές που προορίζονταν για χρήση σε μια βομβιστική επίθεση.

 

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες και τους θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ, καθώς η ασφάλεια στις δημόσιες εκδηλώσεις είναι πλέον ένα κρίσιμο ζήτημα. Η ακύρωση των συναυλιών υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της απειλής και την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε παρόμοια γεγονότα.

Η δικηγόρος Ίνα-Κριστίν Στίγκλιτς είπε στο Reuters ότι ο 19χρονος ασχολείτο με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μονάχα τον τελευταίο μήνα.

«Τον ενδιέφερε», δήλωσε, υπονοώντας ότι ο πελάτης της δεν σκόπευε πραγματικά να διαπράξει μια σοβαρή επίθεση.

«Έπαιζε απλά με ιδέες», τόνισε. «Λέει ότι η βόμβα δεν ήταν καλής ποιότητας, δεν θα είχε λειτουργήσει».

Σύμφωνα με την ίδια, ο 19χρονος είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με το πώς να φτιάξει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Μεταξύ άλλων τριών νέων, τους οποίους η αυστριακή αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, βρίσκεται ένας 17χρονος, τον οποίο, όπως είπε η Στίγκλιτς, ο πελάτης της περιέγραψε ως τον «καλύτερο φίλο του και γείτονα».

Οι γείτονες του 19χρονου στη μικρή πόλη Τέρνιτς δήλωσαν σοκαρισμένοι από τη σύλληψή του, περιγράφοντάς τον ως ένα συνεσταλμένο αλλά φιλικό άτομο. Μία από τις λίγες ενδείξεις που παρέπεμπαν σε μια πιθανή ριζοσπαστικοποίηση ήταν ότι πρόσφατα είχε αφήσει μακριά γενειάδα, λένε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που είχε αλλάξει την εμφάνισή του, η δικηγόρος του απάντησε: «Ήθελε να δείχνει άνετος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: