15/10/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Απότομη «προσγείωση» για κυβερνήτη αεροπλάνου – Επειδή κλείδωσε συγκυβερνήτη εκτός πιλοτηρίου

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Στο έδαφος καθήλωσε αεροπορική εταιρεία έναν κυβερνήτη  που φέρεται να κλείδωσε τη συγκυβερνήτη του έξω από το πιλοτήριο, αφού εκείνη έκανε διάλειμμα για τουαλέτα στον αέρα.

Το περιστατικό συνέβη σε μια 10ωρη πτήση της Sri Lankan Airlines από το Σίδνεϊ στο Κολόμπο τη Δευτέρα (14/10), κατά τη διάρκεια της οποίας η γυναίκα συγκυβερνήτης αποφάσισε να κάνει διάλειμμα για τουαλέτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πιλότος φέρεται να εξοργίστηκε καθώς δεν είχε φροντίσει για την αντικατάστασή της στο πιλοτήριο σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο άνδρας φέρεται να την κλείδωσε έξω όταν εκείνη έφυγε για να πάει στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να γίνει το μοναδικό άτομο που βρισκόταν στο πιλοτήριο κατά παράβαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε σημείο που ένα ανώτερο μέλος του πληρώματος της πτήσης χρειάστηκε να παρέμβει για να σπάσει την αντιπαράθεση και να επαναφέρει τη συγκυβερνήτη στην καρέκλα της.

Το μέλος του πληρώματος καμπίνας χρησιμοποίησε μια σύνδεση επικοινωνίας με το πιλοτήριο για να πείσει τον κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα και να αφήσει τον συγκυβερνήτη να μπει μέσα.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες και αεροπορικές αρχές εφαρμόζουν κανόνες που απαιτούν την παρουσία τουλάχιστον δύο εξειδικευμένων μελών του πληρώματος στο πιλοτήριο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Ο κανόνας αυτός ενισχύθηκε μετά από περιστατικά στα οποία μοναχικοί πιλότοι είχαν αφήσει τον έλεγχο του πιλοτηρίου, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το 2015, και οι 144 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στην πτήση 9525 της Germanwings, αφού ο πιλότος της κλειδώθηκε στο πιλοτήριο και έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο. Το περιστατικό οδήγησε αρκετές αεροπορικές εταιρείες να αυστηροποιήσουν τους κανόνες σχετικά με την κατάληψη του πιλοτηρίου.

Το 2022, δύο πιλότοι της Air-France τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από σωματική διαμάχη στο πιλοτήριο. Οι δύο πιλότοι αντάλλαξαν χτυπήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης, η οποία τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response