Απόφαση – κόλαφος: O OPEC+ αγνοεί τους εκβιασμούς των ΗΠΑ και διατηρεί μειωμένη την παραγωγή μέχρι τον Ιούνιο

Κοινοποίηση:
OPEC

Οι μειώσεις στην παραγωγή ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα

Ειδικότερα, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα οι μειώσεις στην παραγωγής ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το μπλοκ των 22 κρατών-μελών  ηγετικό ρόλο έχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχει στόχο τη στήριξη των τιμών του «μαύρου» χρυσού.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν βρει στήριξη φέτος από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων λόγω των επιθέσεων των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και του γενικότερου προβληματισμού για την οικονομική ανάπτυξη και τις συνθήκες δανεισμού όπου με τη σειρά τους ασκουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

Οι εκβιασμοί Biden – «θα υπάρξουν συνέπειες»

Ο πρόεδρος Joe Biden είχε προειδοποίησε στην προηγούμενη απόφαση για μείωση της παραγωγή από τον OPEC τον Οκτώβριο του 2024 ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία αφότου το Ριάντ έριξε το βάρος του στη μείωση της παραγωγής από το καρτέλ πετρελαίου OPEC+ που εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.
«Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για αυτό που έχουν κάνει με τη Ρωσία», είπε ο Biden σε συνέντευξή του στο CNN (12/9/2022).
«Δεν πρόκειται να μπω σε αυτά που θα σκεφτόμουν και σε αυτά που έχω στο μυαλό μου. Αλλά θα υπάρξουν – θα υπάρξουν συνέπειες», είπε.
Ο Biden είπε επίσης ότι είναι καιρός η Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τη σχέση της με το βασίλειο.
Οι δηλώσεις του ήρθαν μέρες μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρώ ) και της Ρωσίας, επίσης γνωστής, να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο
Η κυβέρνηση Βiden αντέδρασε με μανία στην απόφαση, κατηγορώντας τον OPEC+ ότι ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να πιέζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.


Τα ρωσικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή

O χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς είναι μια ιδιαίτερα εύθραυση γεωπολιτικά περιοχή συχνά αναζητούν έναν εξωπεριφερειακό «εξισορροπητή» όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία – και όλο και περισσότερο η Κίνα – για υποστήριξη στην προστασία και την προώθηση των εθνικών τους συμφερόντων και την υπονόμευση ανεπιθύμητων περιφερειακών ή εξωτερικών πιέσεων.
Εκτός από το σήμα ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν επιλογές μεταξύ των ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων, αυτοί οι μνηστήρες μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν μεταξύ τους για να μεγιστοποιήσουν την υποστήριξη και τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και άλλης βοήθειας.
Η Ρωσία παράγει σχεδόν τόσο πετρέλαιο όσο η Σαουδική Αραβία.
Ως εκ τούτου, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν αμοιβαίο συμφέρον με τη Ρωσία για τη διατήρηση και την προστασία των ευεργετικών συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Πέρα από τον ΟPEC+, οι χώρες παραγωγής φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν με τη Ρωσία στο Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Αερίου (GECF). Αν και επί του παρόντος δεν είναι ανάλογο με τον OPEC, το GECF θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει καρτέλ φυσικού αερίου.
Η Ρωσία είναι επίσης πολύτιμη για τις χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Μόσχα είναι μέλος που ασκεί veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με αυτή τη δύναμη, η Ρωσία μπορεί να εργαστεί για να τιμωρήσει –ή να προστατεύσει– τα κράτη μέλη.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-03_174633.png

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: