Απόφαση με ρίζες: Πώς ένα δέντρο έφερε χειροπέδες σε αντιδήμαρχο στην Κρήτη!

Κοινοποίηση:
xeiropedes-sillipsi

Στο μεσημέρι του Σαββάτου 24 Αυγούστου, συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Ηρακλείου στην Κρήτη, Νίκος Γιαλιτάκης, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτοφώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, η σύλληψη προήλθε μετά από καταγγελία σχετικά με την κοπή δέντρων που πραγματοποιήθηκε έξω από το εργατικό κέντρο Ηρακλείου νωρίς το πρωί.

 

Αφού έγινε γνωστό ότι οι αρχές τον αναζητούσαν, ο Γιαλιτάκης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το neakriti.gr, φαίνεται ότι εκτός από τον αντιδήμαρχο, ενδέχεται να έχει δοθεί εντολή για προσαγωγή και στον Δήμαρχο, καθώς και σε άλλα υπηρεσιακά στελέχη και στον ανάδοχο του έργου.

Το φορτηγό με τους κορμούς έχει μεταφερθεί στο αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Νωρίτερα το πρωί είχαν ξεκινήσει οι οι εργασίες για το κόψιμο του επικίνδυνου δέντρου – όπως υποστηρίζει ο Δήμος – στην Λεωφόρο Δημοκρατίας έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οι εργασίες σταμάτησαν όταν στο σημείο συγκεντρώθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ωστόσο όταν οι αρμόδιοι απέδειξαν τη νομιμότητα της κοπής στις αστυνομικές Αρχές, οι εργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με την κοπή του δέντρου.

Στο σημείο βρέθηκε η δικηγόρος των πολιτών που έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος του δήμου και αρκετοί περίοικοι, ενώ κατέφθασαν και οι αντιδήμαρχοι Μανόλης Χαιρέτης και Νίκος Γιαλιτάκης, η αστυνομία όπως και η εισαγγελέας όπου και της παραδοθήκαν τα σχετικά έγγραφα για την νομιμότητα της κοπής, ενώ εκείνη μία ώρα αργότερα έδωσε την εντολή για να συνεχίσουν.

 

Ο Νίκος Γιαλιτάκης, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και καθαριότητας δήλωσε ότι όπως έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή, θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων στο σημείο, όπως και σε κάθε σημείο όπου κόβονται επικίνδυνα δέντρα.

Η κοπή των επικίνδυνων δέντρων έγινε επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μετά το θανατηφόρο περιστατικό, όταν δέντρο καταπλάκωσε Ηρακλειώτη στη Λεωφόρο Δημοκρατίας δύο χρόνια, ωστόσο οι δικαστικές αρχές – κατόπιν προσφυγής πολιτών – είχαν επιβάλλει προσωρινή παύση εργασιών.

Ωστόσο ο Δήμος είναι ελεύθερος να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων που έχουν αξιολογήσει οι ειδικοί ως επικίνδυνα για την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: