Απόφαση – σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αρνήθηκε νέο πιστοποιητικό γέννησης σε γυναίκα, που έγινε άνδρας, μετά από εγχείρηση αλλαγής φύλου.
Να…. ξαναγεννηθεί, ζήτησε από τη Δικαιοσύνη γυναίκα, που υπεβλήθη σε εγχείρηση αλλαγής φύλλου και έγινε άνδρας!
Πρόκειται, για διεμφυλικό άνδρα, που ζήτησε από τα δικαστήρια της Πολωνίας, την πλήρη τροποποίηση ή επανέκδοση του πιστοποιητικού γέννησής του, μετά την αλλαγή φύλου.
Παρότι είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση, που του επέτρεπε να τροποποιήσει το πιστοποιητικό γέννησής του, ώστε να εμφανίζεται η αλλαγή φύλου, με αίτησή του στα πολωνικά δικαστήρια, ο προσφεύγων ζήτησε να αφαιρεθεί εντελώς η αναφορά του φύλου από το πιστοποιητικό γέννησής του ή να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό γέννησης.
Τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά του με την αιτιολογία ότι, δεν ήταν δυνατό να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό γέννησης μετά από αλλαγή φύλου και ότι, οι τυχόν αλλαγές αναφέρονται μόνο ως παρατηρήσεις στο πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης.
Ο προσφεύγων κατήγγειλε ότι το πιστοποιητικό γέννησής του περιείχε αναφορά στο φύλο, που είχε κατά τη γέννησή του και ότι είχε υποστεί διακρίσεις έναντι των υιοθετημένων παιδιών, στα οποία εκδίδονταν νέα πιστοποιητικά.
Η απαίτηση του προσέκρουσε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Στρασβούργου, που δικαίωσε τα Πολωνικά δικαστήρια.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε ότι, ο προσφεύγων δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι υπέστη οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια από τις αρνητικές αποφάσεις των εθνικών αρχών. Αντιθέτως οι αρχές είχαν καταφέρει να εξισορροπήσουν τα διακυβευόμενα συμφέροντα, ενεργώντας κατά την κρίση τους, όταν αρνήθηκαν να τροποποιήσουν το πλήρες πιστοποιητικό γέννησης. Επομένως δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.
Όσον αφορά την επίκληση της απαγόρευσης των διακρίσεων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η κατάσταση του προσφεύγοντος και εκείνη των υιοθετημένων παιδιών δεν ήταν παρόμοιες ώστε να ισχυριστεί ότι είχε υποστεί διακρίσεις.
Συνεπώς δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος δυνάμει του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ.