Την δυνατότητα στη χώρα μας να διεκδικήσει πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης παλαιότερων ετών, που αφορούν τον ορισμό των μόνιμων βοσκοτόπων, δίνει απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Με άοκνη την προσπάθεια για το δίκαιο, αναμένουμε τις επόμενες αποφάσεις και προσβλέπω ότι αυτές θα είναι απόρροια και σε συνέπεια με την απόφαση του Δικαστηρίου της 15ης Μαΐου 2019» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης προσθέτοντας πως «υφίστανται λοιπόν πλέον ισχυρά ερείσματα ώστε ο ανωτέρω ορισμός του μόνιμου βοσκότοπου να επεκταθεί και να εφαρμοστεί και για το έτος 2013, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την υπόθεση της εξισωτικής 2013 και ασφαλώς 2014 και την άρση των μεγάλων αδικιών για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης για το δίκαιο δίνει ένα νέο νομικό κεκτημένο για τη λύση της αδικίας των εξισωτικών 2013 και 2014, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν για ακριβώς το αντίθετο οδηγώντας σε περικοπές και επιστροφές με την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού της Χώρας μας».
Η απόφαση
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ «η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0- 341/17 Ρ (Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι “….το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του ‘μόνιμου βοσκότοπου’ δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους βοσκότοπους’. Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφεαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως ‘μόνιμου βοσκότοπου’, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας” (σκέψη 54 της απόφασης). Επίσης, δέχθηκε ότι ” … προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως ‘μόνιμος βοσκότοπος’, κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σημείο 2, του κανονισμού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους βοσκότοπους’ (σκέψη 58 της απόφασης)”».
Και συνεχίζει «η παραπάνω απόφαση μπορεί μεν να έχει εφαρμογή για το έτος 2008, όμως και για το έτος 2013 εκκρεμεί αναίρεση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου. Ήδη ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία και έχει υποβληθεί αίτημα στο Δικαστήριο για τη διεξαγωγή προφορικής συζήτησης, ο προσδιορισμός της οποίας εκκρεμεί (Απόφαση Επιτροπής ad hoc 50, Αριθμ. Δικ Υπόθεσης 0-797/18».
Πηγή: ΑΠΕ