Από Ελλάδα σε Φινλανδία: Η πτήση του RC-135W κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του NATO

Κοινοποίηση:
RIVET-JOINT-RAF-NATO-1140x570

Το RC-135W Rivet Joint της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πραγματοποίησε μια ιστορική πτήση, αποτελώντας το πρώτο αεροσκάφος που ταξίδεψε από το ανατολικότερο σημείο του NATO μέχρι το βορειότερο.

 

Αναχωρώντας από την Ελλάδα, το βρετανικό κατασκοπευτικό συμμετείχε στην αεροπορική άσκηση RAMSTEIN FLAG 24, η οποία είναι η μεγαλύτερη του NATO στην Ευρώπη. Η διαδρομή του περιλάμβανε πτήσεις πάνω από τις χώρες της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και τις χώρες της Βαλτικής, φτάνοντας τελικά στη βόρεια Φινλανδία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που πραγματοποιεί πλήρη στα ανατολικά σύνορα του NATO, από το νοτιότερο σημείο του στην Ελλάδα, μέχρι το βορειότερο σημείο της Φινλανδίας. Το RAF Rivet Joint ολοκλήρωσε την πτήση με την υποστήριξη εταίρων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Φινλανδίας», αναφέρει η βρετανική ΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο. Το Rivet Joint πραγματοποιεί τακτικές διελεύσεις κατά μήκος των συνόρων μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή είναι η πρώτη πλήρης διέλευση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας. Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ είναι ακλόνητη», προσθέτει.

Το RC-135W Rivet Joint είναι ένα ειδικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα θέατρα σε στρατηγικές και τακτικές αποστολές, όπως αναφέρει η RAF. «Οι αισθητήρες του ‘απορροφούν’ ηλεκτρονικές εκπομπές από επικοινωνίες, ραντάρ και άλλα συστήματα».

Φωτογραφίες: RAF / X

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response