Από κιθαρίστας των Nirvana στον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Κοινοποίηση:
jelq1-1440x973-modified

Μετά την… εκδίωξη του από τους Nirvana και τους Soundgarden ο Τζέισον Έβερμαν στράφηκε στον στρατό και συμμετείχε σε μάχες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Στην ιστορία της Grunge μουσικής οι Nirvana και οι Soundgarden είναι δύο από τις σημαντικότερες μπάντες. Ο Τζέισον Έβερμαν συμμετείχε και στα δύο συγκροτήματα και θα μπορούσε να είναι μια σημαντική προσωπικότητα της μουσικής η οποία σημάδεψε τα 90s και η κληρονομία της αντέχει ως σήμερα. Όμως ο Έβερμαν εκδιώχθηκε τόσο από τους Nirvana, όσο και από τους Soundgarden και από την τότε καριέρα του έμειναν μόνο κάποιες φωτογραφίες και λίγες ηχογραφήσεις. Απογοητευμένος και σε κακή ψυχολογική κατάσταση έψαξε καταφύγιο και το βρήκε στον αμερικάνικο στρατό.

Η δύσκολη παιδική ζωή

«Γεννήθηκα το Ουζίνκι, ένα μικροσκοπικό νησάκι δίπλα στις ακτές του νησιού Σπερς στην Αλάσκα. Οι γονείς μου ζούσαν εκεί σε μια καλύβα δύο δωματίων μαζί με έναν οσελότο τον οποίον είχαν για κατοικίδιο. Ήταν αυτό που λέμε χίπηδες και ήθελαν να επιστρέψουν στη φύση. Αυτό δεν πήγε καλά όμως» λέει ο Έβερμαν.

Το ζευγάρι χώρισε και ο Τζέισον βρέθηκε με τη μητέρα του αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια σε μια μικρή κωμόπολη κοντά στο Σιάτλ. Η μητέρα του ήταν αλκοολική και καταθλιπτική με αποτέλεσμα τον Τζέισον να τον αναθρέφει η γιαγιά του. Αυτή ήταν που ζήτησε τη βοήθεια ειδικού όταν το παιδί παρουσίασε ψυχολογικά προβλήματα. Ο ψυχολόγος είχε στο γραφείο του μια κιθάρα και έτσι ξεκίνησε η σχέση του με τη μουσική.

Μέσα στα επόμενα χρόνια έπαιξε σε πολλές μπάντες. Μια από αυτές ήταν και οι Stonecrow, στην οποία συμμετείχε και ο Τσαντ Τσάνινγκ, ο πρώτος ντράμερ των Nirvana.

Από τον Κερτ Κομπέιν στον Κρις Κορνέλ

O Τσάνινγκ ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με την μπάντα και τον Φεβρουάριο του 1989 ο Έβερμαν (στο κέντρο της φωτό) έγινε ο δεύτερος κιθαρίστας της. Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Bleach» παρότι δεν συμμετείχε στις ηχογραφήσεις. Ο Κερτ Κομπέιν αποκάλυψε πως έβαλε τον Έβερμαν στο εξώφυλλο για να τον τιμήσει. «Είχε δώσει το μερίδιο του. 606,17 δολάρια, για να κάνουμε την ηχογράφηση» θα πει ο Κομπέιν.

Η συμμετοχή του Έβερμαν στους Nirvana περιορίστηκε στα live που έκανε το καλοκαίρι του 1989 η, περιορισμένης δημοφιλίας τότε, μπάντα. Εμφανίζεται σε βίντεο που υπάρχουν από τότε. Μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας ο Έβερμαν εκδιώχθηκε από τους Nirvana. Ο Κομπέιν τον χαρακτήρισε «κυκλοθυμικό μεταλά» ενώ Κρις Νοβοσέλικ θα πει: «Κάναμε κάποια καλά σόου με τον Τζέισον αλλά η κατάσταση χάλασε πολύ γρήγορα». Ο Τζέισον παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης με την διάθεση του να αλλάζει ξαφνικά.

Μια νέα μεγάλη ευκαιρία όμως ήρθε άμεσα. Το Φθινόπωρο του 1989 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κιθαρίστα των Soundgarden, Κιμ Θάιλ. «Τότε οι Soundgarden ήταν από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της Grunge, μεγαλύτεροι από τους Nirvana. Ο Κιμ μου είπε ότι ο Χίρο (ο μπασίστας της μπάντας) έπρεπε να φύγει προσωρινά και με ρώτησε αν μπορώ να τον αντικαταστήσω. Φυσικά και δέχθηκα, ήταν το όνειρο μου να παίξω με τους Soundgarden» λέει ο Έβερμαν.

Και αυτή η συνεργασία όμως δεν κράτησε πολύ. Μετά την περιοδεία «Loud» ο Έβερμαν ενημερώθηκε ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο λόγος ήταν οι κακές σχέσεις που είχε με τον Κρις Κορνέλ (τραγουδιστής και frontman των Soundgarden). Τα μέλη του συγκροτήματος τονίζουν ότι ήταν ο χαρακτήρας και η σκοτεινή του ψυχολογία που οδήγησαν στην απόφαση να μην τον κρατήσουν.

Στο μέτωπο

«Ήταν πολύ δυνατό χτύπημα για εμένα. Απογοητεύτηκα, στεναχωρήθηκα και μπήκα σε έναν λαβύρινθο» λέει. Ψάχνοντας καταφύγιο κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό. «Όλη μου η οικογένεια έχει ιστορία στον στρατό. Πάντα ζούσα με τις ιστορίες από τον πόλεμο. Αποφάσισα λοιπόν να καταταγώ. Ήταν Σεπτέμβριος του 1994» λέει. Συμμετείχε σε αποστολές στο Ιράκ και στη συνέχεια έκανε ένα διάλλειμα κατά το οποίο δούλεψε στη Νέα Υόρκη ως ντελίβερι με ποδήλατο. Ακολούθησε ένα ταξίδι στο Θιβέτ και η διαμονή εκεί σε μοναστήρι βουδιστών μοναχών.

Όταν επέστρεψε του έδωσαν την ευκαιρία να μπει στις Ειδικές Δυνάμεις και την αποδέχθηκε. Επέστρεψε στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο Αφγανιστάν. «Το να φτάνεις στον στόχο σου, να καταστρέφεις τον εχθρό και να επιστρέφεις, με όλους τους φίλους σου, ζωντανός είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Μέσα στη μάχη επιστρέφεις στα αρχέγονα ένστικτα σου. Ίσως ο πόλεμος να είναι αποτυπωμένος στο DNA μας» θα πει ο ίδιος.

Αποστρατεύτηκε το 2006 και το επόμενο βήμα του ήταν να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Το 2013 πήρε το πτυχία του.

Το 2017 ο Έβερμαν, μαζί με άλλους βετεράνους του στρατού, έφτιαξαν την μπάντα «Silence & Light». Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ και μέρος των εσόδων δόθηκε σε οργανώσεις που στηρίζουν τους βετεράνους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: