Με το πέρασμα του καιρού, ολοένα και «ανθίζουν» δεκάδες νέες προκλήσεις στο διαδίκτυο για παιδιά και εφήβους.
Έφηβοι παραμονεύουν στο δρόμο και την κατάλληλη στιγμή πετάγονται μπροστά στα αυτοκίνητα τα οποία πατάνε αμέσως φρένο. Όλο αυτό καταγράφεται και ανεβαίνει μετά στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ή όπως αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ, με τη διαδικτυακή πρόκληση στο TikTok, «Blackout Challenge». Σε αυτήν την πρόκληση, οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να στραγγαλιστούν με ένα καλώδιο ή κορδόνι παπουτσιού μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας, όταν ανακτούν ξανά τις αισθήσεις τους.
Ένα δεκάχρονο κοριτσάκι το έκανε, έχασε τις αισθήσεις του, δεν τις ανέκτησε ποτέ, η μητέρα του το βρήκε αναίσθητο στην ντουλάπα, το μετέφερε στο νοσοκομείο και ύστερα από πέντε ημέρες ο οργανισμός του δεν άντεξε και έσβησε.
Προκλήσεις θανάτου
Οι διαδικτυακές προκλήσεις ξεκινάνε σαν πλάκα και ποντάρουν στον παρορμητισμό των παιδιών και των εφήβων και πολλές φορές λοιπόν καταλήγουν σε τραγωδία. Γιατί είναι όμως τόσο δημοφιλείς ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους;
Το safeinternet4kids αναφέρει: Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν μέρος σε προκλήσεις. Φίλοι ή αντίπαλες ομάδες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να δείξουν ότι δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο ή είναι πολύ αδύναμοι ή φοβισμένοι να το κάνουν. Είναι θέμα τιμής για αυτούς.
Οι διαδικτυακές προκλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική καθώς το κοινό τώρα είναι δυνητικά τεράστιο και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτές κυνηγούν likes και σχόλια. Ο αριθμός των likes και των σχολίων θεωρείται ένα σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας.
Οι λόγοι συμμετοχής σε μια πρόκληση συνοψίζονται στα εξής: Διασκέδαση, Ανταγωνισμός ή Σύγκριση, Έμπνευση, Status, Κοινωνική αναγνώριση, Ακόλουθοι (followers), Προβολές (κλικς).
Ακίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό των προκλήσεων γιατί υπάρχουν και λίγες (ελάχιστες) οι οποίες είναι εντελώς ακίνδυνες. Όπως η πρόκληση του «Κουβά με πάγο», που ήταν δημοφιλής το καλοκαίρι του 2014, χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος ευαισθητοποίησης για την νόσο ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση).
Όποιος δεν έριχνε έναν κουβά με πάγο επάνω του έπρεπε να δωρίσει κάποια χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στα 6 άτομα συμμετείχαν στην πρόκληση και η ALS έλαβε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε δωρεές.
Άλλη ακίνδυνη πρόκληση είναι η «Πρόκληση μανεκέν» που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το 2016. Αυτή η πρόκληση απαιτούσε όσοι συμμετέχουν να «παγώσουν» σε μια πόζα όπως τα μοντέλα όταν φωτογραφίζονται. Για μια ακόμη φορά συμμετείχαν πολλοί διάσημοι και πολιτικοί. Κάποιοι το έκαναν για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με συγκεκριμένα θέματα.
Θανατηφόρες διαδικτυακές προκλήσεις
Και ερχόμαστε στις επικίνδυνες μέχρι και θανατηφόρες διαδικτυακές προκλήσεις στις οποίες παιδιά και έφηβοι συμμετέχουν χωρίς να έχουν την αίσθηση του κινδύνου και πολλές φορές καταλήγουν σε τραγωδία.
«Πρόκληση της γόμας»
Σε αυτήν, κάποιος τρίβει μια γόμα στο γυμνό δέρμα του όσο πιο δυνατά μπορεί, ενώ του απαγγέλλουν το αλφάβητο. Αν και αυτό αρχικά δεν φαίνεται πολύ επικίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εγκαύματα και ουλές στο δέρμα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και μόλυνση.
«Πρόκληση του αλατιού και του πάγου»
Εδώ θα πρέπει οι συμμετέχοντες να απλώσουν αλάτι στο σώμα τους και στη συνέχεια να τοποθετήσουν πάγο επάνω στο αλάτι. Αυτό προκαλεί πόνο με τη μορφή μιας αίσθησης καψίματος και η ιδέα είναι δύο ή παραπάνω άτομα να βιντεοσκοπήσουν την πρόκληση για να δείξουν ποιος μπορεί να ανεχθεί τον πόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Πρόκληση του μαχαιριού»
Οι συμμετέχοντες στην πρόκληση αυτή θα πρέπει να θερμάνουν μέχρι να κοκκινίσει το μέταλλο, ένα κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια (και ενώ τους καταγράφουν) θα πρέπει να φέρουν το μαχαίρι όσο πιο κοντά αντέχουν στο δέρμα τους. Το βραβείο σε αυτήν την πρόκληση είναι ουλές τις οποίες επιδεικνύουν.
«Πρόκληση της κανέλλας»
Επικίνδυνη και άκρως θανατηφόρα πρόκληση που έχει στείλει στο θάνατο νέους και πάρα πολλούς στο νοσοκομείο. Ο συμμετέχων πρέπει να καταπιεί ένα κουταλάκι της σούπας γεμάτο με κανέλα, δίχως να πιει νερό. Είναι ένα παιχνίδι θανάτου αφού μπορεί να δημιουργήσει δηλητηριάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η σκόνη να καταλήξει στους πνεύμονες όπου μετά χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη αφού τα συγκεκριμένα όργανα διαλύονται και καταρρέουν.
Ο νέος που το κάνει νιώθει να πνίγεται, καίγεται ο λαιμός και οι πνεύμονες του, βήχει δίχως να μπορεί να σταματήσει και στο τέλος το πιθανότερο είναι να καταλήξει στο νοσοκομείο. Και όλα αυτά ενώ κάποιος τον καταγράφει και τον ανεβάζει στο διαδίκτυο. Μετά αυτός που το έκανε προκαλεί κάποιον φίλο του να το κάνει.
«Momo»
Η Momo είναι μια τρομακτική, με γουρλωμένα μάτια, αδύνατη γυναίκα (είναι η εικόνα ενός αγάλματος της Gallery Vanilla στο Τόκιο) στην οποία έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί της μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Της στέλνουν μήνυμα και εκείνη τους βάζει να κάνουν μια σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες που πρέπει να καταγράφονται στο κινητό από κάποιον.
Και όποιος δεν το κάνει μέχρι τέλους ή θέλει να σταματήσει, αρχίσει να δέχεται απειλητικά μηνύματα (μέσω της εφαρμογής WhatsApp), βρισιές, τρομακτικά βίντεο και φωτογραφίες. «Η Momo γνωρίζει πού ζεις», «η Momo θα κάνει κακό στην οικογένειά σου» και άλλα. Όποιος διακόψει την πρόκληση απειλείται ακόμη και με αποκάλυψη των προσωπικών του στοιχείων.
Πολλά παιδιά πέθαναν προσπαθώντας να ολοκληρώσουν την πρόκληση ενώ ένα κοριτσάκι 12 ετών στην Αργεντινή αυτοκτόνησε αφού δεν άντεχε το βάρος και την πίεση.
«Μπλε Φάλαινα»
Η ιδέα και μόνο είναι τόσο τρομακτική που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Όποιος συμμετέχει θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμασιών που διαρκούν 50 ημέρες. Κάθε μέρα η δοκιμασία γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επώδυνη.
Κάποια στιγμή ζητάνε από τα παιδιά να αυτοτραυματιστούν σε διάφορα σημεία του κορμιού τους με λεπίδα από ξυράφι ή μαχαίρι. Την 50η ημέρα η «μπλε φάλαινα» σου ζητάει να αυτοκτονήσεις.
Κάθε μέρα θα πρέπει να στέλνεις φωτογραφίες ή βίντεο στην «μπλε φάλαινα» ότι έκανες τη δοκιμασία (πχ ότι αυτοτραυματίστηκες με ξυράφι). Αν δεν το κάνεις σε απειλούν ότι θα σε κυνηγήσουν αφού έχουν πολλά προσωπικά σου στοιχεία που εσύ τα έχεις δώσει στην αρχή για να συμμετάσχεις. Λέγεται ότι η «μπλε φάλαινα» ξεκίνησε από τη Ρωσία.
«Jonathan Galindo»
Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετεξέλιξη της «μπλε φάλαινας». Ξαφνικά σε διάφορα chat rooms διαδικτυακών παιχνιδιών, κάποιος εμφανίζεται φορώντας μια μάσκα που μοιάζει με τον Γκούφι. Αυτός τότε απευθύνει στα παιδιά να κάνουν διάφορες προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να του αποδείξουν ότι τι έκαναν.
Για παράδειγμα τους λέει ότι στις 2 το βράδυ την ώρα που κοιμούνται οι γονείς τους, θα πρέπει να ανέβουν στην ταράτσα και να φωτογραφίσουν το κενό. Ή στις 3 το πρωί να δουν ένα τρομακτικό θρίλερ.
Οχι smartphones στα παιδια μονο απλα κινητα
Εγώ πάντως βλέποντας αυτό το πράγμα νοιώθω πως έχω μπροστά μου την τωρινή ΠτΔ.
χαχαχαχα ρε τι αλλες μ@λ@κιες θα σκεφτουν
Βαλτε τα παιδια να μαθουν τεχνες και πεταχτε απο τα χέρια τους αυτα τα κωλο μηχανάκια.
Και όλα αυτά, (και πολλα αλλα) με τα ”κολοκύθια” που πήγαν και αγόρασαν οι γονεις στα παιδιά τους, επάνω στην πιο αθώα ηλικία.
Δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί έτσι, δυστυχώς.