Μέσα σε ένα κλίμα διάχυτου πανικού λόγω κορωνοϊού, με την εποχική γρίπη αλλά και τον ιό Η1Ν1 να βρίσκονται σε έξαρση και τη μηνιγγίτιδα Β να προκαλεί έντονη ανησυχία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση και λήψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας; Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει ο εμβολιασμός; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν; Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β και ποιες είναι οι ομάδες του πληθυσμού που είναι πιθανότερο να νοσήσουν;
Τα παραπάνω ερωτήματα ταλανίζουν πολλούς γονιούς οι οποίοι κατά τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τις ασθένειες που παρουσιάζουν άνοδο αυτή την εποχή.
Η σημασία της έγκυρης ενημέρωσης
Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αν τηρούμε τους προβλεπόμενους και αναμφίβολα απαραίτητους -για να μην νοσήσουμε και να μην «κολλήσουμε» τους γύρω μας- κανόνες υγιεινής, η έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα. Και αυτό διότι στη περίπτωση των εποχικών ιώσεων, της κοινής γρίπης, του ιού Η1Ν1, ακόμη και της μηνιγγίτιδας Β, αρκετά από τα συμπτώματα μοιάζουν σε σημαντικό βαθμό.
Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας αρκετά κρούσματα διάφορων τύπων μηνιγγίτιδας σε συνδυασμό με το ότι διανύουμε μια περίοδο έξαρσης της γρίπης, αρκεί για να μας προκαλέσει ανησυχία. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας πως σε αρχικά στάδια, η μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της απλής γρίπης, όπως είναι ο πυρετός, ο εμετός και ο πονοκέφαλος.
Κοινά είναι όμως και αρκετά από τα συμπτώματα της κοινής γρίπης και της γρίπης Η1Ν1 τα οποία, μάλιστα, δεν διαφέρουν σε αρκετά από εκείνα του πρώτου σταδίου της μηνιγγίτιδας: Από τον πυρετό μέχρι το αίσθημα κόπωσης και από τον πονοκέφαλο μέχρι τον πονόλαιμο.
Σε ό,τι αφορά δε στον κορωνοϊό, τα συμπτώματα μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις -και ειδικότερα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών- ιδιαίτερα ήπια (δηλαδή να περιλαμβάνουν μόνο πονόλαιμο, πονοκέφαλο δέκατα ή ένα αίσθημα κόπωσης), γεγονός που σίγουρα μπορεί να κάνει έναν ασθενή να θεωρήσει πως πάσχει από μία απλή ίωση.
Όταν ο εμβολιασμός σώζει ζωές
Εύκολα, λοιπόν, μπορούν τα συμπτώματα αυτά να μας παραπλανήσουν και να μας κάνουν -δυστυχώς- να χάσουμε πολύτιμο χρόνο μέχρι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας. Με τη μηνιγγίτιδα Β, μάλιστα, να αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, σίγουρα η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές.
Τα περιστατικά της μηνιγγίτιδας που έχουν γίνει γνωστά στην Ελλάδα, σίγουρα προκαλούν ανησυχία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μόλις πέντε μηνών βρέφους από τη Μυτιλήνη που δεν κατάφερε να επιβιώσει όταν προσβλήθηκε από τη νόσο, αλλά και της 17χρονη Ιταλίδας η οποία έκανε διακοπές στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2019 και κατέληξε από τη νόσο. Φυσικά, η περίπτωση του μωρού 13 μηνών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και της 15χρονης από τον Βόλο, που νοσηλεύτηκαν για αρκετό διάστημα, δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πώς η ανάγκη για σωστή ενημέρωση είναι πιο έντονη από ποτέ. Ακόμη πιο σημαντική είναι όμως, η λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων. Και σε ό,τι αφορά στη γρίπη και κυρίως τη μηνιγγίτιδα Β, το πλέον αποτελεσματικό και υπεύθυνο προληπτικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός.
Η επίσκεψη στον παιδίατρο ή σε έναν παθολόγο κρίνεται απαραίτητη για μία οικογένεια την περίοδο που διανύουμε. Διότι ο ειδικός θα μας προσφέρει την ενημέρωση που χρειαζόμαστε, θα μας κατατοπίσει καλυτέρα αναφορικά με τα συμπτώματα της κάθε ασθένειας, θα μας μιλήσει για τους κανόνες υγιεινής που μικροί και μεγάλοι πρέπει να τηρούν εντός και εκτός σπιτιού και κυρίως, θα μας εξηγήσει τη σημασία του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική μας προστασία μας.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως μόνο ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών -ο οποίος μπορεί μάλιστα να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Γιατί να μην κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε από ό,τι μπορούμε, ιδίως όταν σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ήδη αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης και προστασίας;
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας . Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας οφείλονται στους τριτοκοσμικούς ισλαμοκανιβαλους. Όπως και τα πολλά κρούσματα σύφιλης ψώρας και φυματίωσης , αλλά και οι ηπατίτιδες… που ακόμα μας κρύβουν τον αριθμο τους.