Στις 22 Αυγούστου άνοιξε η Βουλή για να συζητήσει το θέμα των υποκλοπών. Όμως, αν θυμάστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν παρόν. Και αυτό γιατί; Για πραγματοποιούσε ξαφνική επίσκεψη στο Κατάρ.
Μάλιστα, είχε βγάλει και επίσημη ανακοίνωση το Μαξίμου για το ταξίδι αυτό, παρότι κανείς δεν γνώριζε γι’ αυτό: «Επίσημη επίσκεψη στην Ντόχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim Bin Hamad Al Thani».
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Κατάρ δεν ήταν η πρώτη. Αυτή, σύμφωνα με tweet του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στις 18/3/2018, έγινε για να ενημερώσει τον Καταριανό σεΐχη για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Τότε δεν ήταν ακόμη καν πρωθυπουργός. Φιλοδοξούσε όμως, όταν…
Παρ’ όλα αυτά, εκτός από μια σημαντική θέση στα κεφάλαια της Alpha Bank, που και αυτή έγινε το 2014- 2015, οι επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα είναι ασήμαντες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, ανά έτος, από το 2009 μέχρι σήμερα, το Κατάρ επένδυσε στην Ελλάδα (τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ) :
- 2009: 0
- 2010: 0
- 2011:0
- 2012:0
- 2013:2
- 2014: 46
- 2015: 29
- 2016: 8
- 2017: 2
- 2018: 2
- 2019: -3 (αποεπένδυση)
- 2020: 2
- 2021: 1
Είναι προφανές ότι το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών είναι ασήμαντο. Και έτσι γίνεται ακόμη προφανέστερο ότι αν δεν υπάρχει κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό να ανακοινωθεί, η επίσκεψη Μητσοτάκη, που προσκλήθηκε όταν είχε σκάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και η αντιπολίτευση ζητούσε για τις 22 Αυγούστου συνεδρίαση στη Βουλή, αλλότριους στόχους εξυπηρετεί!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσέγγιση του antinews.gr, στις 18 Μαΐου του 2022 για τη συνεργασία με το Κατάρ. Χαρακτηριστικά έγραφε:
“Μία ημέρα προτού κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την επέκταση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή την κύρωση της Συμφωνίας με το Κατάρ για συνεργασία σε θέματα Δικαιοσύνης.
Συνεργασία με τη… Σαρία
Στόχος της Σύμβασης, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου είναι «.. η ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη δικαστική λειτουργία».
Και βέβαια δεν πρόκειται για κάποια διεθνή συμφωνία, με μία δημοκρατική χώρα, που θα μπορούσε να έχει πραγματικά ενδιαφέρον στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και προσέγγισης. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα καλείται σε… δικαστική συνεργασία με μια απόλυτη μοναρχία, με πηγή δικαίου τη… Σαρία, η οποία ως γνωστόν συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων.
«Ελλάδα, η γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα», θα αναφωνούσε και πάλι ο ποιητής, εάν ήταν ανάμεσά μας, διότι το Σύνταγμα της χώρας, που το δημοκρατικά εκλεγμένο ελληνικό κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει δικαστική συνεργασία μαζί της, αποκτήθηκε το 2003, τέθηκε σε ισχύ το 2004, και θεωρητικά αναφέρεται σε συνταγματική μοναρχία, που πρακτικά όμως είναι μια απόλυτη μοναρχία.
Δίκαιο μοναρχίας
Στο άρθρο 1 του Συντάγματος η Σαρία (Ισλαμικός Νόμος) αποτελεί τη βασική πηγή δικαίου ενώ κατοχυρώνεται συνταγματικά ότι ο Οίκος των Αλ Θάνι είναι η οικογένεια που διοικεί τη χώρα. Η εξουσία κληροδοτείται από τον πατέρα στον υιό, ή, αν δεν υπάρχει υιός, σε όποιον άνδρα επιλέξει ως διάδοχο, ο Εμίρης.
Το 2013 είχε ανακοινωθεί η διενέργεια εκλογών, οι οποίες, όμως, μετά από σειρά αναβολών έγιναν πέρυσι για πρώτη φορά, στις 2 Οκτωβρίου 2021! Το κοινοβούλιο παρωδία, αποτελείται από 45 μέλη, 30 αιρετά και 15 διορισμένα από τον Εμίρη. Οι αιρετοί θέτουν υποψηφιότητα ως άτομα, διότι τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται διά νόμου.
Οι δε αρμοδιότητες αυτής της δήθεν Βουλής είναι να επικυρώνει τις πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο βέβαια διορίζει ο Εμίρης!
Πολιτικά δικαιώματα και δικαιώματα γυναικών, δεν υπάρχουν ούτε στο «λεξικό» της χώρας.
Ως προς τα εργασιακά, υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 εργάτες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα έργα κατασκευής των υποδομών του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, και οι οποίοι εργάζονταν σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, ενώ τους παρακρατούνταν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα!
Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταλάβουμε σε ποιο πεδίο θα μπορούσε να υπάρξει δικαστική συνεργασία, καθώς και το μέγεθος της εν λόγω δικαστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση των άριστων.
Νέες θέσεις για γαλάζια παιδιά
Είναι αντιληπτό, ότι λόγω της θέσης που έχει τηρήσει το Κατάρ στο θέμα των ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, -αρνούμενο να αυξήσει την παραγωγή αερίου πριν από το 2025, παρόλο που του ζητήθηκε από τις ΗΠΑ- δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, η κυβέρνηση των πρόθυμων να φέρει μια συμφωνία τέτοιου επιπέδου στην Ελληνική Βουλή.
Αντ΄ αυτού, φέρνουν μια συμφωνία που προβλέπει «ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στην απονομή της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το άρθρο1 της σύμβασης, η οποία προκαλεί, θυμηδία. Ανταλλαγή, μήπως, στη Σαρία ή στην απόλυτη εξουσία του Εμίρη;
Βέβαια στο άρθρο 3 διαφαίνεται το πρακτικό και οικονομικό κίνητρο :«Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση για τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση από κοινού διασκέψεων, συμποσίων και ημερίδων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προκύπτουν από νομικά ζητήματα και την εφαρμογή νόμων». Τούτου δοθέντος, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τα γαλάζια παιδιά, που θα πηγαινοέρχονται στο Κατάρ, για να ανταλλάξουν πληροφορίες πάνω στη Σαρία.
Ο Εμίρης κι ο κακομοίρης
Μέσα από τέτοιες συμβάσεις η κυβέρνηση των προθύμων παριστάνει ότι αναβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Α. Τσιγκρή «είναι μια συμφωνία οδηγός, που μας δείχνει τον δρόμο, πώς πρέπει να κάνουμε δικαστική διπλωματία».
Με τέτοιου είδους μπαρούφες απλώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναλάβει τον ρόλο του μακιγιέρ της εικόνας προς το εξωτερικό ενός μοναρχικού καθεστώτος.
Κι ενώ η Τουρκία συνάπτει δεκάδες συμφωνίες για την άμυνα, την οικονομία, το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις με το πλούσιο Κατάρ, η κυβέρνηση σε ρόλο κακομοίρη «πουλάει», απλώς, καλή μαρτυρία για το δικαιικό σύστημα του Εμίρη”.
Κοιτάξτε την φωτογραφία προσεκτικά , σαν αδέρφια είναι !!!