Η Ελβετία θα μπορούσε να κινδυνεύσει να διολισθήσει σε αποπληθωριστικό έδαφος το επόμενο έτος, καθώς το ισχυρότερο ελβετικό φράγκο δυσχεραίνει τις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη την ισχύ του ασφαλούς νομίσματος ως βασικό μοχλό της πτώσης του πληθωρισμού της χώρας, παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις της, θέτοντας τον μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για το 2024 στο 1,2% από 1,3%, ενώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις τιμών θα αυξηθούν κατά 0,6% το 2025, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση του 1,1%.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της SNB Thomas Jordan δήλωσε τότε ότι το ισχυρό φράγκο είχε «ουσιώδη αντίκτυπο» στις αναθεωρήσεις, αλλά υποβάθμισε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις παρέμειναν «εντός του εύρους της σταθερότητας των τιμών».
Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν έτοιμοι να προσαρμόσουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τώρα φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η τράπεζα θα πρέπει να στηριχθεί στην παρέμβαση σε ξένο νόμισμα για να αποτρέψει τη διολίσθηση της χώρας σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον.
«Υπάρχει κάποιο περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αλλά, δεδομένου του περιθωρίου για ανατίμηση του φράγκου που θα ωθήσει την Ελβετία σε έδαφος αποπληθωρισμού, θα ήταν λογικό για την SNB να στοχεύσει άμεσα την υποτίμηση του νομίσματος μέσω παρεμβάσεων στο συνάλλαγμα», ανέφερε ο Adrian Prettejohn, οικονομολόγος στην Capital Economics.
Οι παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα (FX) λαμβάνουν χώρα όταν μια τράπεζα αγοράζει ή πουλά το νόμισμά της στην αγορά συναλλάγματος για να αυξήσει ή να μειώσει την αξία του έναντι άλλου νομίσματος.
Τέτοια μέτρα μπορούν να μειώσουν τις στρεβλώσεις των τιμών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα σε οικονομίες που έχουν αυξημένα ποσοστά εμπορίου.
«Δεν θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος σε περιόδους έντονης ανατίμησης», δήλωσε επίσης η Sophie Altermatt, οικονομολόγος της Julius Baer.
Η περίπτωση χαμηλού πληθωρισμού της Ελβετίας
Το ελβετικό φράγκο έχει σημειώσει ράλι τους τελευταίους μήνες και επί του παρόντος κυμαίνεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έχουν καταφύγει στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω της αστάθειας της αγοράς και της χαλάρωσης του εμπορίου του γιεν.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ελβετία συνέχισε να μειώνεται.
Η Ελβετία ήταν ακραία θέση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στη διψήφια σπείρα πληθωρισμού των τελευταίων ετών, με τις αυξήσεις των τιμών στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα να ξεπερνούν το υψηλό 29 ετών του 3,5% τον Αύγουστο του 2022.
Τον Μάρτιο, με πληθωρισμό στο 1,2% , η SNB έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 0,8%, έναντι 1,1% τον Αύγουστο.
Η Capital Economics ανέφερε σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει τώρα τον πληθωρισμό στην Ελβετία να υποχωρεί στο 0,3% το 2025, από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,8%, λόγω της ισχύος του φράγκου και του χαμηλότερου κόστους πετρελαίου και στέγασης.
Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να γίνει αρνητικός σε ορισμένους μήνες, σημείωσε ο Prettejohn.
«Η πρόβλεψή μας είναι ο πληθωρισμός να πέσει στο 0,1% σε μερικούς μήνες, επομένως δεν θα χρειαζόταν πολλά για να τον ωθήσουμε κάτω από το μηδέν», είπε, περιγράφοντας τον αποπληθωρισμό ως «πραγματική πιθανότητα».
Κίνδυνοι για το ασφαλές νόμισμα
Ο Jordan της SNB σημείωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η παρέμβαση σε νομίσματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα επιτόκια “εάν χρειαστεί” για να ελέγξει τις τιμές, αλλά δεν δεσμεύτηκε για ένα χρονοδιάγραμμα.
Επί του παρόντος, η τράπεζα φαίνεται να διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, προτού μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Maxime Botteron, οικονομολόγος και επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, είπε ότι μπορεί να είναι σε εκείνο το σημείο που η τράπεζα στρέφεται σε νομισματική παρέμβαση.
«Μόλις εξαντληθεί το εργαλείο επιτοκίων πολιτικής, τότε θα δείτε συνήθως την SNB να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος εάν χρειάζεται περισσότερη χαλάρωση», δήλωσε ο Botteron.
«Η παρέμβαση συναλλάγματος μπορεί να γίνει πιο κατάλληλο εργαλείο πολιτικής καθώς το επιτόκιο πολιτικής της SNB πλησιάζει το πραγματικό κατώτερο όριο, κατά την άποψή μας», πρόσθεσε η BNP Paribas.
Ωστόσο, ο Botteron είπε ότι η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου από μόνη της δεν ήταν ακόμη λόγος ανησυχίας, καθώς ο ρυθμός ανατίμησης του ασφαλούς νομίσματος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τις κορυφές του 2011 και του 2015.
«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου θα έπρεπε να ανησυχούμε για την υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου», είπε ο Botteron.
«Βλέπουμε κάποιον καθοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος», συνέχισε. «Αλλά εφόσον δεν έχουμε μια πολύ έντονη ανατίμηση, νομίζω ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού που θα δικαιολογούσε μια πολύ πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής… είναι αρκετά απίθανος σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.